Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Nieuwsgroepen op de Mac

Door: Ruud Timmermans op 14/03/11 in Apple, Apple4Ever, OS X

Nieuwsgroepen wordt over gesproken en veel kan je er in vinden. Nieuwsgroepen zijn niets anders dan een verzamelplek waar mensen met dezelfde interesse elkaar kunnen vinden. Dit gebeurd allemaal buiten het wereldwijde web om. Een nieuwsgroep is niets anders dan een communicatiebron net zoals bijvoorbeeld een forum op een website. Je vind nieuwsgroepen alleen op een Usenet (link naar Wikipedia).

Nieuwsgroepen zijn er niet alleen voor berichten maar ook voor de uitwisseling van bestanden. Je kan bestanden niet zomaar downloaden, je hebt daar wel bepaalde software voor nodig. Je kan op deze nieuwsgroepen veel vinden; films, muziek en ander materiaal. Het downloaden kan razendsnel gaan. Je kan je aanmelden, vaak voor betaling, bij een nieuwsclient en dan heb je een hoge download snelheid. De snelheid is natuurlijk wel afhankelijk van je eigen snelheid thuis. Een ander voordeel bij het hebben van een account is dat je de bestanden over een langere periode nog kan downloaden. Bestanden op een nieuwsserver blijven daar niet altijd staan. De tijd is afhankelijk van de nieuwsclient. Deze tijd wordt ook wel retentie genoemd, bij sommige kan dit al ruim 500 dagen zijn. Naast dat de bestanden langer blijven staan heb je ook wat meer garantie of de bestanden allemaal nog correct zijn.

Een aantal van deze betaalde nieuwsgroep leveranciers zijn XS News en NewsXS. Je betaald hiervoor per maand een klein bedrag voor onbeperkt toegang, met een maximale snelheid (meestal ~20Mbit tot zelfs onbeperkt). Je krijgt een account waarmee je kan inloggen op een server. Vervolgens kan je alle nieuwsgroepen downloaden en daaruit je interesse groepen selecteren. Zoals eerder genoemd loopt de retentie nu al op tot 586 dagen.

Zoeken naar bestanden

Grote bestanden worden doorgaans gesplitst met een in/uit pak programma zoals Zip of Rar. Bij veel bestanden zie je ook par bestanden staan. Dit zijn reparatie bestanden. Wanneer van alle bestanden er één beschadigd is of ontbreekt dan kan men de bestanden herstellen met deze files. Omdat je veelal grote bestanden opsplitst kan men gebruik maken van een verzamelbestand. Dit noemt men een NZB. In dit bestand staan de referenties naar welke nieuwsgroep en welk bericht bepaalde bestanden zich bevinden. Met een NZB van het bestand vind je in één keer alle benodigde bestanden.

Wanneer je op internet zoekt naar een NZB bestand dan kom je al snel enkele websites tegen die deze ondersteunen en je meteen laten zoeken in nieuwsgroepen. Het zoeken naar een bepaald bestand wordt op deze manier erg makkelijk. Wanneer je op het bestand klikt dan wordt deze, wanneer je een nieuwsgroep download programma hebt gekoppeld, meteen opgestart en is het een kwestie van achterover zitten en wachten dat alle bestanden worden binnengehaald. Een aantal bekende zijn Binsearch en Yabsearch.

Downloaden via NZB

Wanneer je het NZB bestand hebt kan je die donwloaden met een bepaalde software. Zo is SABnzbd+ een ontzettend fijn programma daarvoor. Mooie van dit programma is dat het ook nog eens gratis is! Wanneer je het programma geïnstalleerd hebt kan je je account gegevens van je nieuwsgroep provider invoeren. Op deze manier kan je op een makkelijke manier jouw gegevens van de nieuwsserver afhalen / downloaden.

Wanneer je nu een NZB bestand download en vervolgens op klikt zal het programma automatisch geopend worden en meteen beginnen met het downloaden van alle losse bestanden die gekoppeld zijn aan dit NZB bestand.

PAR2 en uitpakken

Zoals al eerder beschreven kunnen er bij het downloaden ook een aantal PAR2 bestanden gedownload worden. Soms heb je bij een bepaalde software nog een extra programma nodig om deze bestanden te kunnen uitpakken en repareren indien dit nodig blijkt te zijn. PAR2 bestanden kan je openen met MacParDeluxe. Als je dit pakket hebt geinstalleerd dubbelklik je op één van de PAR2 bestanden en vervolgens zal het pakket al je bestanden controleren.

Dit programma werkt het best samen met UnRarX. Dit pakket heb je nodig om zogenaamde .rar archieven uit te kunnen pakken. Als MacParDeluxe zijn ding heeft gedaan zal uit automatisch je bestanden uitpakken en overbodige bestanden in de prullenbak gooien. Vervolgens is je bestand binnen en kan je het gebruiken.

Als laatste willen we iedereen erop wijzen dat het  downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is verboden, en wordt door ons ten sterkste afgeraden. Nieuwsgroepen maken de drempel erg laag, doordat je met 1 klik een heel archief kan downloaden, maar bedenk jezelf twee keer alvorens je iets download wat mogelijk beschermd is. Dat mogelijkheden geboden worden wil nog niet zeggen dat het allemaal mag. Wees kritisch, er is ook veel te krijgen waar geen copyrights op rusten.


  • Reactie door apple4everr op 14/03/2011

    Apple4ever.nl: Nieuwsgroepen op de Mac – via @Apple4Everr http://www.apple4ever.nl/2011/03/14/nieu

  • De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
    Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs