Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Maximaliseren van een venster in Mac?

Door: Ruud Timmermans op 29/05/11 in App's, iTutorial, OS X

Wanneer je van het Windows platform komt dan zijn een aantal zaken echt anders wanneer je op een Mac werkt. In het begin is dit even wennen, noem het maar ontwindowsen 😉 In eerste instantie vind je het niet makkelijk en onlogisch maar wanneer je er over nadenkt en verder gaat dan is er toch wel de logica te vinden. Er zijn echt wel functies die standaard op een Mac zouden moeten zitten die er niet zijn. Maar veelal zijn functies aanwezig maar je kent ze gewoon niet. Nu houden we ons alleen even bezig met de drie gekleurde balletjes rechts bij Windows en links bij Mac.

Veel nieuwe Mac-gebruikers willen Mac OS X laten werken als Windows maar dit is een beginners fout. De beste aanpak is om fris en open te beginnen en naar nieuwe verschillende manieren te kijken hoe de dingen te doen. Je bent als Windows gebruiker zo gewend aan bepaalde kenmerken dat je ervan uitgaat dat het op een Mac ook zo werkt. Het groene venstertje is dus geen Maximaliseren bij een Mac maar het is een + teken en dat doet een scherm alleen vergroten.

Voorbeelden:

Om het een beetje te begrijpen heb ik hieronder een aantal afbeeldingen staan die aangeven wat de groene Zoom knop in de linkerbovenhoek van elk venster doet. We gaan het gedrag bestuderen met een paar verschillende toepassingen. In Finder, schakelt de Zoom knop tussen het kleine venster en het grootte venster.

Het scherm gaat bij het vergroten niet naar volledig scherm. Dit is omdat er anders legen ruimtes aan de zijkanten komen en aangezien daar toch niets staat vergroot hij het niet volledig. Je wordt op deze manier gewend om met meerdere vensters te werken. Dit is in het begin heel erg wennen maar het werkt allemaal vele malen makkelijker eens je eraan gewend bent.

Hieronder zien we drie schermen. Grappig is om te zien hoe je deze kan vergroten. Het eerste scherm is een klein venster met aan beide zijden een scroll bar. Het tweede scherm laat zien wat er gebeurd wanneer we op het groene + teken klikken. Je ziet dat de horizontale scroll bar verdwijnt. De derde afbeelding laat zien wat er bij Windows gebeurd wanneer je het scherm volledig maximaliseerd (Windows-stijl).

De scroll bar aan de rechterkant blijft dus daarvoor hoef je het niet te doen. Er is alleen een hoop lege ruimte aan weerszijden bijgekomen. Dit dient geen enkel nut. Wanneer je het scherm nu smaller maakt had je er nog een scherm naast kunnen zetten en op deze manier kan je veel efficienter met de ruimtes omgaan.

Wanneer je nu een andere website erop zet zal het venster zichzelf aanpassen aan die website. Dus wanneer de website smaller is dan zal het venster ook smaller worden en andersom ook. Dit wordt wel minder wanneer je steeds wisselt van website's want ondertussen blijf je wel op de + knop drukken. Dus vergroten is dan een optie. Nu is het wel zo dat heel veel website's een standaard breedte hebben dus eenmaal een goede breedte werkt voor heel veel website's.

Natuurlijk zijn er een aantal applicaties in Mac OS X die wel worden weergegeven op het volledige scherm. Het gaat hier bijvoorbeeld om de programma's Mail, iCal en iPhoto (onder andere). Deze kunnen wel "gemaximaliseerd" worden. Is dat niet in strijd met de twee gevallen hierboven? Eigenlijk precies het tegenovergestelde. iPhoto kan meer foto's weergeven in één keer wanneer het venster groter is. Er is dus genoeg content om het grote scherm te rechtvaardigen. Hetzelfde geldt voor iCal – het kan de hele maand laten zien en je ziet dan bij elke dag een grotere ruimte.

Moderne concepten

We zijn de afgelopen jaren naar grotere schermen gegaan en ook steeds hogere resoluties. Wanneer je een 27" iMac hebt dan draai je op een resolutie van 2560 x 1440. Het is daarom ook niet meer nodig om schermen te maximaliseren hetgeen vaak resulteert in lege ruimtes aan de zijkanten.

Je kan deze lege ruimtes nu makkelijk opvullen met andere programma's. Denk hierbij aan MSN, Twitter of een ander programma waar je veel gebruik van maakt. Je leert op deze manier omgaan met het werken met meer kleinere schermen. Het is soms moeilijk te bevatten maar je wordt echt sneller en je gaat anders werken. Dit verhoogt de productiviteit, althans bij mij wel. Het kan ook een nadeel zijn. Wanneer je werkt in een scherm en je ziet daaromheen nog veel andere schermen, ruimtes dan kan dat afleiden en dan werkt het averechts. Dit is natuurlijk helemaal persoonlijk. Ik kan niet lezen met muziek op maar een ander juist weer beter. We zijn gelukkig allemaal anders in ons gedrag;-)

Ben je nu helemaal geen fan van dat meerdere schermen en vergroten en verkleinen dat Apple doet. Wees niet getreurd want Apple OS X Lion heeft straks een maximaliseren knopje. Kan je hier niet op wachten dan kan je altijd onderstaand programma downloaden. Het is niet goedkoop maar het werkt wel goed.

Cinch downloaden voor de Mac € 5,49:


  • Reactie door Thank You Man op 03/08/2011

    tnx

  • De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
    Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs