Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

[iTutorial door Sascha Budts] Mac Mini media center [Deel 3]

Door: Ruud Timmermans op 14/08/11 in iTutorial

In dit derde deel dat gaat over mijn mediacenter, zal ik wat meer vertellen over de manier waarop ik al mijn media afspeel.

Als je een video-bestand op een computer wilt afspelen, gebeurt dat meestal via een mediaplayer-programma zoals iTunesVLC of Windows Media Player. Aangezien mijn Mac mini als mediacenter aan de tv hangt zonder toetsenbord of muis, is het niet handig om iedere keer op deze manier een film te moeten uitkiezen en af te spelen.

Nee, ik doe het anders. Ik heb namelijk een speciaal programma op mijn computer geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat alle media georganiseerd weergegeven wordt. Hierdoor kan ik gemakkelijk met de Apple Remote afstandsbediening navigeren naar een film die ik wil zien en deze starten.

Het programma dat ik hiervoor gebruik heet Plex (gratis). Plex is de broer van het op Windows bekende programma XBMC. Wat hieronder te lezen is over Plex voor Mac OS X, geldt dus ook in grote lijnen voor XBMC.

Laat ik eerst beginnen met wat eye-candy over hoe het eindresultaat er uit ziet:

Als dat niet nice is? đŸ˜‰

Allereerst is een goede mappenstructuur van je media belangrijk. Aangezien een beeld meer zegt dan duizend woorden:

Je ziet dus dat mijn films en series op aparte locaties staan. Let ook op de manier van naamgeving, want dat is namelijk cruciaal om Plex de juiste info te laten ‘scrapen’ van het internet.

Nadat de mappenstructuur in orde is, kan je het programma installeren. Plex Nine bestaat, in tegenstelling tot de voorgaande versies, uit twee aparte ‘programma-delen’: de Plex Media Player en de Plex Media Server (of Plex Media Manager). 

In de Plex Media Manager verwijs ja naar al je media. Deze zorgt er op zijn beurt voor dat alles van de juiste info wordt voorzien. Desgewenst kan je deze info ook nog handmatig aanpassen:

Het eindresultaat is dan zoiets:

Wat deze scheiding van Player en Server zo interessant maakt is dat als je Plex op een andere computer in hetzelfde netwerk opstart, deze onmiddellijk exact dezelfde media-bibliotheek laat zien. Op die manier kan ik ook naar al mijn films en series kijken op mijn iMac of MacBook Pro, zonder dat ik daar ook media moet toevoegen!

Het is zo dat ik en mijn vriendin bijna alle series samen volgen, op enkele uitzonderingen na. Soms kijk ik een serie op de televisie via Plex, terwijl zij een andere serie kijkt via onze iPad. Inderdaad, via de iPad!

Plex is er namelijk ook als app voor iOS-devices. Als je de Plex app opstart, zie je wederom je volledige mediabibliotheek:

De Plex app kan ook gebruikt worden als afstandsbediening:

Het voordeel van dit alles is dat wanneer ik op mijn MacBook of iPad iets kijk, Plex dit ook als bekeken aanduidt op de Mac mini. En als ik halverwege het kijken van een film op tv deze pauzeer, kan ik gewoon verder kijken op de iPad van waar ik gebleven was. Omgekeerd geldt dit ook uiteraard.

Geschreven door: Sascha Budts (@dj_sascha)
Website: www.macminimediacenter.tk

 

 


 

 • Reactie door JIM op 20/12/2011

  Plex ziet er prachtig uit. Alleen, een groot deel van de films speelt niet af. Het zijn allemaal VIDEO_TS files. Ik las ergens dat dit vaker problemen oplevert. Echter, in het voorbeeld hierboven zie ik ook VIDEO_TS staan. Werkt dit dus wel? Wat zou ik dan verkeerd hebben kunnen doen? Verder begreep ik dat VIDEO_TS films niet benaderbaar zijn via de iPAD, en alleen MKV files werken. Is dit zo?

 • Reactie door Ruud op 20/12/2011

  Video_TS is een map waar de bestanden staan van een DVD. De totale map heeft een aantal bestanden voor de aankleding zoals cover en film info. De .vob files zijn de uiteindelijke videobestanden.

  De iPad kan eigenlijk niets wanneer je kijkt naar compatibiliteit van het lezen van bestanden. Geen MKV en wat dan ook. Alleen .mov en .m4v bestanden kan de iPad lezen.

  Films in .MKV zijn meestal in HD 720 of HD 1080 deze zijn te groot voor de iPad, je kan met iVI programma deze makkelijk omzetten naar iPad formaat. Wanneer je een Mac hebt uiteraard. Met een Windows kan je kijken naar Handbrake programma.

  Succes!

 • Reactie door JIM op 21/12/2011

  Hoi Ruud, dank voor jouw reactie.

  Het belangrijkste probleem dat ik heb is het feit dat ik alle films geladen heb in de Flex server omgeving en ze niet opstarten via de clients op de andere Macs. Ik las op diverse fora dat er vaker problemen zijn wanneer een DVD in een VIDEO_TS structuur staan weergegeven.

  Ik zag echter in de bovenstaande voorbeeldomgeving wel VIDEO_TS staan en veronderstel daarom dat dit wel werkt.

  Zou je mij daarover additionele uitleg kunnen geven. Wellicht weet je een reden waarom t bij mij niet werkt..

  Ten aanzien van de iPad begreep ik dat via een iPad client films via de iPad bekeken konden worden die op de Plex server staan. Die client heb ik geinstalleerd, echter ook daar vooralsnog geen succes..;-(.

  Mijn belangrijkste uitdaging is echter het gewoon kunnen bekijken van de films via de Macs. Het verder bekijken via de iPad is iets extra’s.

  Bij voorbaat dank voor jouw uitleg!

 • Reactie door Sascha Budts op 24/12/2011

  Ruud,

 • Reactie door JIM op 28/12/2011

  Beste Sascha, veel dank voor de uitleg! Hiermee kan ik in ieder geval mijn zoektocht beeindigen t.a.v. het zoeken naar een oplossing voor VIDEO_TS. Ik heb inderdaad reeds een bestand geconverteerd naar MKV; dit werkte wel.
  De enige overweging die ik nu moet maken is of de zeer mooie interface via Plex op weegt tegen het extra werk om zo’n 250 VIDEO_TS files te gaan omzetten naar MKV of m4v. Het duurt zo’n 40 minuten per film…

  Veel dank en groet!

 • De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
  Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs