Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

[iCloud] Wat kunnen we nu met iCloud (Deel 1)

Door: Ruud Timmermans op 14/10/11 in iCloud, iTutorial

Afgelopen tijd is er al veel over gesproken. Wat is dit nu eigenlijk? iCloud is de naam die Apple geeft aan online opslag van data. Dropbox is hier ook een voorbeeld van. De term iCloud is niet zomaar een naam maar het heeft betekenis. Wanneer jij data bewaard op een externe server dan gaat dit via het WiFi netwerk of 3G netwerk. Iedereen denkt dan aan een wolkje boven zich waar de gegevens worden bewaard. Nu komt Apple en bedenkt een leuke naam die gemakkelijk in de oren klinkt en meteen ook een voorstelling geeft van wat het doet. Apple doet dit met meer producten denk maar eens aan de namen Macbook Air, Magic Mouse, Trackpad enz…

Opslag van data, wat kan dit zijn?

iCloud ka in principe alles opslaan. Foto’s, Bladwijzers van Safari, Mail, contacten, agenda’s (afspraken ed). Het mooie van iCloud is dat je er niets voor hoeft te doen. Alles wordt voor je gedaan. Alles wordt gesynchroniseerd met je iDevices. Wanneer je op je Mac een afspraak inplant dan wordt deze ook zichtbaar op je iPad of iPhone of allebei. Dit loopt allemaal synchroon. Meer hierover lichten we toe bij de verschillende onderwerpen die we zullen bespreken.

iCloud werd in maart geïntroduceerd tijdens de WWDC. Nu ruim een half jaar later is alles uitgetest en kan iedereen zijn Mac, iPad en iPhone updaten naar de laatste software versie waarin iCloud aanwezig is. Wanneer je na de update naar de instellingen gaat van je Mac zal je zien dat daar een nieuw icoontje erbij is gekomen. Zie de afbeelding hieronder.

Wanneer je nog geen MobileMe account hebt gehad dan hoef je niets migreren anders dien je dat wel eerst te doen. Je kan dan naar de website gaan van http:///mobileme.com/move Wanneer je geen MobileMe hebt gehad dan wordt er gevraagd een me.com aan te maken. Voor het aanmelden op iCloud gebruik je het Apple ID. Daarmee wordt dan alles gekoppeld op je iDevices. Nu kunnen we dit allemaal wel makkelijk hier zo plaatsen maar er zijn mensen die gebruik maken van elkaars Apple ID zoals in een familie. Je gebruikt misschien een iPad en iPhone en deelt daar weer een Apple ID (Account). Op deze manier hoef je maar één keer voor de app’s te betalen en dat is ook geen probleem. Nu komt iCloud en deze wordt aan je Apple ID gekoppeld. Dit hoeft geen probleem te zijn!

Voorbeeld Familie :

Man (Fred) en man (Ruud) hebben beide een iPhone 4 en een iPad 2 3G. Er zijn 2 Apple ID’s namelijk eentje voor de NL Apple Store (rudy.timmermans@ch…..) en eentje voor de US Apple Store (nighthawk1973@g….). Wanneer Fred iets koopt met de NL account dan kan Ruud dit later ook op de iPhone of iPad zetten. Programma’s die je koopt in de AppStore kan je op 5 verschillende devices zetten. Stel we kopen het programma IM+ Pro om te chatten dan wordt deze gekocht met één Apple ID en deze kunnen we dan op elke iPhone en iPad zetten. Nu komt iCloud en Fred heeft geen eigen Apple ID. Wanneer Fred het Apple ID van Ruud zou gebruiken dan komen de gegevens zoals contacten, fotostream ook bij Fred terecht.

Om dit te voorkomen maakt Fred ook een Apple ID aan. Deze kan hij dan gebruiken voor iCloud. Op deze manier kan hij zijn eigen contacten beheren en de foto’s die hij maakt komen dan in zijn eigen fotostream. Ook de agenda is dan voor hem alleen. Op deze manier krijgt ieder zijn eigen iCloud. Wanneer je ervoor kiest de back-ups van je iPhone en iPad in de Cloud te bewaren komt dit ook meteen op de juiste plek terecht.

Wat wordt er bewaard in iCloud?

Eerst volgt er een opsomming en daarna zullen we per onderdeel er dieper op ingaan.

  • Mail
  • Contacten
  • Agenda’s
  • Herinneringen
  • Bladwijzers
  • Notities
  • Fotostream
  • Documenten en gegevens
  • Zoek mijn iPad / iPhone / Mac
  • Opslag en reserverkopie

Dit is het eerste deel van iCloud. Binnenkort volgt deel 2 met uitleg over Mail, Contacten en Agenda’s.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs