Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

[Mac] Verwijder programma’s op de juiste manier met AppZapper

Door: Ruud Timmermans op 22/10/11 in Mac

Wanneer je een programma via de AppStore koopt en installeert kan je deze makkelijk weghalen. Wanneer de icoontjes gaan wiegelen dan staat er namelijk een kruisje bij het icoontje. Ditzelfde zie je ook op de iPad en iPhone. Er zijn ook programma’s die je via de traditionele weg installeert en deze kan je niet op die manier verwijderen.

Dacht je de progamma’s goed te verwijderen door middel van het slepen naar de prullenbak vanuit de progamma’s map? Dan heb je het mooi mis. Wanneer je dit doet blijven er bestanden achter waardoor je Mac vervuild raakt en onnodige ruimte in gebruik blijft houden.

Austin Sarner en Brian Ball bedachten hier een oplossing voor AppZapper. Voor AppZapper betaal je ongeveer 12 euro. Deze tool kan je heel goed helpen met het gebruik van je Mac. Appzapper werkt met 2 functies.

 1. De “drag & drop” functie is erg makkelijk, hiermee kan je vanuit je progamma map Apps (die je wilt verwijderen) slepen naar AppZapper en dan laat je deze vallen in het AppZapper scherm. Daarna klik je op ZAP en er komt een flits in beeld en je app is goed verwijderd.
 2. Je kan ook kijken wat je allemaal op je Mac hebt geïnstalleerd en deze dus weghalen wanneer je dat wilt. Je ziet ook meteen hoeveel ruimte een programma inneemt.

Conclusie:

AppZapper is een hele handige, redelijk goedkope tool die iedere Mac gebruiker zou moeten hebben. Je kan AppZapper ook eerst uitproberen en mocht je deze bevallen dan kan je deze voor $12,95 kopen.

Website: AppZapper.com


 • Reactie door Hans op 22/10/2011

  Ik raad dit “programma” ten sterkste af, want het kan meer in de prullenbak doen dat dat je beseft. Problemen door gebruik van dit en soortgelijke programma’s zijn ten overvloede te vinden op internet. Wees dus gewaarschuwd!

 • Reactie door Sjors op 22/10/2011

  Ik heb er nog nooit problemen mee gehad, als een app een uninstaller heeft  raad ik wel aan deze te gebruiken ipv appzapper, verder geen problemen.

 • Reactie door Ruud op 22/10/2011

  Zelf gebruik ik AppZapper ook al een lange tijd. Enige dat ik wel eens heb is dat deze vastloopt maar het weghalen van verkeerde bestanden heb ik zelf nog niet ervaren.

  Het is uiteraard altijd even kijken wat hij weggooit. Niet elk systeem is het zelfde.

  Mag ik vragen hoe jij de programma’s op een goede manier verwijderd wanneer er geen uninstaller aanwezig is?

 • Reactie door Hans op 22/10/2011

  Het programma zelf in de prullenmand doen en deze legen is al genoeg. Dat neemt immers de grootste ruimte in op je hd. Voorkeurenbestandjes zijn minimaal en daar merk je niet van dat ze op je hd staan en vertragen ook niets. Je kan als je niet helemaal bekend bent met de programmasoftware ook onbedoeld teveel bestandjes kwijtraken die misschien ook nog andere programma’s gebruiken.
  Dit soort utilities (zoals ook Cocktail, Onyx en MacKeeper) worden al jaren met argusogen bekeken, zie dit topic van OMT uit 2008:
  http://www.onemorething.nl/community/topic/ilife-verwijderen#post-1342485

  Vaak genoeg komt men later klagen dat de software ineens niet meer werkt en niet weet waar het aan ligt.

  Wat is nou niet makkelijker om simpelweg het programma te verwijderen door het in de prullenbak te gooien? Zo loop je geen enkel risico.
  Maar ja, ieder zijn eigen mening natuurlijk.

 • Reactie door Sjors op 22/10/2011

  Zo krijg je alleen wel een min/meer vervuilde pc. Overigens, over de slechtere clean-up apps als MacKeeper, CleanMyMac etc zijn dit soort dingen bekend. OnyX voert vrij gevaarlijke “tasks” uit maar ook vrij simpele. Voor de simpele is het zeker aan te raden dit eens in de zoveeltijd te doen.

 • Reactie door Hans op 22/10/2011

  Wat Onyx doet, doet OS X al uit zichzelf als de Mac niet gebruikt wordt…..
  http://www.onemorething.nl/community/topic/onderhoud-os
  Ik heb nog nooit in al die jaren (vanaf 1996) last gehad van een “vervuilde pc”. Dit soort software wordt wel in de Windows-wereld gebruikt, maar dat is bij OS X totaal overbodig.

 • Reactie door Sjors op 22/10/2011

  Oke, ieder z’n keuze. En die respecteer ik 😉

 • Reactie door Ruud op 22/10/2011

  Nadat ik een jaar gewerkt heb met de Mac kreeg ik OS X Lion er niet in één keer op zonder problemen terwijl heel veel mensen geen problemen hadden. Na een schone installatie Leopard heb ik OS X Lion erop gezet en dit ging toen perfect.

  Ik weet niet wat de oorzaak precies is geweest. Maar begrijp uit je verhaal dat dit dus niet kan liggen aan de programma’s die ik verwijder via de prullenbak. Ik heb bericht op OneMoreThing gelezen. Dit is wel uit 2008, is er in die tussentijd ook niet veel veranderd?

  Virusscanner hebben we ook niet nodig maar is dat wel zo? 

  Wanneer je een programma verwijderd worden bepaalde bestanden niet verwijderd hier ondervind de Mac dus geen last van?

 • De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
  Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs