Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

[iCloud] Wat kunnen we nu met iCloud (Deel 5)

Door: Ruud Timmermans op 24/10/11 in iCloud, iTutorial

We zijn gekomen bij de veelbesproken Fotostream en bij Documenten en gegevens. Fotostream kent veel voordelen en ook wat nadelen. Laten we hopen dat Apple nog wel het één en ander gaat verbeteren. Hieronder gaan we wat verder in op de functie Fotostream.

7. Fotostream

Het gebruik van Fotostream is makkelijk en ook zeer handig vooral wanneer je meerdere iDevices hebt die draaien op het laatste iOS 5. Wanneer je een foto maakt met je iPhone dan wordt deze foto gepusht naar de iCloud server via WiFi en in de Cloud wordt deze weer gepusht naar je andere iOS 5 devices. Wanneer je ook nog een iPad hebt zie je de foto in de fotoapplicatie terug onder het tabblad Fotostream. Wanneer je werkt met een Mac of Macbook (Pro / Air) dan kan je de foto’s terugvinden in de applicatie iPhoto en / of Aperture. Wel dien je ervoor te zorgen dat alle applicaties zijn voorzien van de laatste updates en dat je bij de iCloud instellingen Fotostream hebt aanstaan.

Mocht het nu zo zijn dat iPhoto of Aperture nog niet zijn bijgewerkt voor Fotostream dan krijg je dat hier ook te zien. Er zal dan een icoontje verschijnen met update! Het mooie van deze manier van werken is dat je elk apparaat kan pakken en de foto’s kan laten zien die je hebt gemaakt. Wanneer je meerdere apparaten hebt dan is dit erg makkelijk. Of je nu de iPhone of iPad pakt of zelfs je Macbook maakt niet uit.

iCloud helpt je om je foto’s op een makkelijk manier te beheren. Het mooiste van dit alles is dat je ruimte bespaart op je iPhone, iPad en iPod Touch. De laatste 1000 foto’s worden bewaard in de Fotostream en dit gaat niet ten koste van je 5GB aan vrije ruimte die je standaard gratis hebt op je iCloud account. Na 30 dagen worden de foto’s verwijderd van je Fotostream. Op deze manier heb je genoeg tijd om de belangrijkste foto’s te verplaatsen naar je filmrol of te downloaden naar je computer. Je kan foto’s in de Fotostream in iPhoto verplaatsen en ook exporteren naar een map.

Fotostream iPad

Wanneer je foto’s uit je filmrol wilt plaatsen in een map selecteer je eerst de foto’s die je wilt verplaatsen. Wanneer je dit gedaan hebt kan je rechtsboven tikken op [Voeg toe aan]. Volgende afbeelding verschijnt.

Wanneer je de foto’s hebt geselecteerd kan je kiezen tussen [Zet in nieuw album] of wanneer je al een album hebt [Zet in bestaand album]. Kies je voor [Zet in nieuw album] dan zie je een pop-up met de vraag een naam te geven aan deze nieuwe map. Mappen die je maakt op de iPad kan je ook alleen op de iPad verwijderen.

Foto’s verwijderen Fotostream

Wanneer je veel foto’s maakt kan het voorkomen dat je bepaalde foto’s niet in je Fotostream wilt laten staan. Helaas is het (nog) niet mogelijk om individuele foto’s te verwijderen uit de Fotostream. Je kan wel een ‘reset’ doen. Dit betekent dan wel dat je alle foto’s in de Fotostream kwijt bent. Mocht je een ‘reset’ willen uitvoeren dan is het verstandig om de foto’s die je wilt bewaren even apart te zetten. Wanneer je een ‘reset’ wilt uitvoeren ga je naar icloud.com en log je in op je account. Klik op je gebruikersnaam rechtsboven in het scherm (zie afbeelding hieronder).

Vervolgens klik je op [Geavanceerd] en kan je de Fotostream ‘resetten’ zie afbeelding hieronder. Wanneer je op iCloud kijkt wordt dit anders genoemd namelijk Fotostream opnieuw instellen.

Bij het ‘resetten’ van de Fotostream zullen alle foto’s verloren gaan op iCloud. Er worden geen foto’s verwijdert die al zijn gedownload naar je iOS-apparaat of computer.

Op je iOS-apparaat kan je foto’s verwijderen uit de weergave Fotostream door Fotostream uit te schakelen en het eventueel opnieuw in te schakelen. Je kan dit doen via [Instellingen] -> [iCloud] -> [Fotostream].  Wanneer je foto’s van Fotostream hebt toegevoegd aan andere albums of aan je Filmrol op je iOS-apparaat, dan kan je deze foto’s handmatig zoeken en verwijderen.

Wanneer je foto’s uit de Fotostream wilt verwijderen vanaf je Mac kan je dit doen door het cache van iPhoto of Aperture te wissen. Dit doe je door de Fotostream eerst uit te schakelen en vervolgens weer in te schakelen. Dit kan je doen via [Voorkeuren] -> [Fotostream]

Bij Windows gebruikers kan je naar de map  C:\Users\Apple\Pictures\Photo Stream\My Photo Stream om de foto’s te verwijderen.

Het is jammer dat je de foto’s nog niet wat makkelijker kan verwijderen. Apple komt hopelijk snel met een update zodat het allemaal wat gebruiksvriendelijker wordt. Er is namelijk nog een puntje van kritiek. Wanneer je gebruik maakt van HDR optie worden er twee foto’s gemaakt. Beide foto’s komen ook in je Fotostream. Dit is wel een beetje jammer.

8. Documenten en Gegevens

Je kan met iCloud ook je gegevens en gemaakte documenten met je andere apparaten laten synchroniseren. Je hebt daarvoor nodig wel apps die werken met iCloud. Pages, Keynote en Numbers, de Apple iWork-apps voor je iOS-apparaten zijn al helemaal voorzien voor iCloud features. Voor andere ontwikkelaars zijn tools beschikbaar, zodat ook hun apps met iCloud kunnen samenwerken.

Wanneer je een presentatie maakt op je iPhone of een brief schrijft op je iPhone kan je deze afmaken op je iPad of Mac. Met iCloud kun je documenten uit Pages, Keynote en Numbers heel eenvoudig van je computer naar je iOS-apparaten sturen, of andersom. Meld je in een moderne webbrowser aan bij icloud.com/iwork en je zult zien dat al je iWork voor iOS-documenten er zijn, inclusief alle recente wijzigingen.

Klik op een document om het in iWork ’09-, Microsoft Office- of pdf-indeling te downloaden. Je kunt ook elk iWork ’09- of Microsoft Office-document van je computer naar een van de iWork-apps op icloud.com slepen. Het verschijnt vervolgens automatisch op al je iOS-apparaten, klaar om te lezen, te bewerken of te presenteren.

Wanneer je naar iCloud.com gaat kan je het document downloaden en verder bewerken op je Mac in ons voorbeeld is dat Pages. Wanneer je klaar bent kan je deze weer uploaden naar iCloud. Je klikt op het tandwieltje rechtsboven in de hoek (zie afbeelding hieronder).

Je kiest vervolgens [Upload document] en dan verschijnt er een Finder scherm waarna je het document kan zoeken op je schijf en vervolgens kan selecteren (zie afbeelding hieronder)

Wanneer je aan een document werkt dat al op iCloud staat dan zal er gevraagd worden Het document bestaat reeds al wil je het document vervangen? In ons voorbeeld wil je deze dus inderdaad vervangen. Wanneer het bestand is ge-upload zal deze ook op je iDevices worden bijgewerkt. Wanneer je Pages opent op je iDevice zie je dat alles meteen wordt bijgewerkt. Ook zie je een tijd onder het document staan. Op deze manier kan je makkelijk zien wanneer de laatste aanpassing is geweest. Het werken met Pages en iCloud is wat omslachtig. Je kan zien dat dit nog niet helemaal is geïntegreerd. De functie iWork.com werkt op een andere manier. Daar heb je de mogelijkheid documenten te delen rechtstreeks via een icoon in het programma zelf. Dit zal ter zijner tijd ook wel komen voor iCloud.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs