Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Fotoboek maken met het programma Albelli voor de Mac

Door: Ruud Timmermans op 25/10/11 in App's, iTutorial, Review

Het digitale tijdperk heeft heel veel voordelen maar kent ook zijn nadelen. Wanneer je het leuk vind foto’s te maken dan was de oude manier een rolletje inleveren en die laten ontwikkelen. Wanneer je de foto’s later ophaalde was je altijd weer benieuwd of ze gelukt waren. Het verrassingseffect was ook meer aanwezig want waarvan had je ook al weer foto’s van genomen. Nu kunnen we klikken totdat we erbij neervallen en hebben we een reeks aan foto’s die je bijna allemaal niet meer kan afdrukken zo snel als dat gaat. We sturen foto’s via e-mail of delen het via social media zoals Facebook, Hyves en ook Twitter. Je kan tegenwoordig al je fotoalbums online zetten, denk hierbij aan Flickr.com.

Je kan er ook voor kiezen foto’s niet online te zetten maar foto’s op je iPad of iPhone te zetten. Je neemt ze makkelijk mee en je kan er ook nog eens heel veel mee doen. Vooral de iPad verleent zich goed voor de eigentijdse crea-bea. Uiteindelijk vinden we een foto gedrukt ook heel erg leuk. Iets tastbaars is wel zo prettig. Afdrukken kan via de printer al zorgt dit wel voor een draaikolk in je inktcartridges. Even rekenen en je komt al snel op 25 tot 35 cent per afdruk van 10×15 cm. Wanneer je de foto’s online verstuurd kan dit al een stuk voordeliger. Thuis afdrukken is snel en makkelijk en kan je doen voor een paar foto’s maar wanneer je meer wilt afdrukken kan je beter een online afdruk service gebruiken.

Er is nog iets wat je kan doen en ook zeer meer waarde heeft. Je maakt een mooi fotoboek! Dit kost wel wat meer tijd en inspanning maar wanneer je hier ècht werk van maakt wordt het wel een bijzonder boekwerk! Wij bij Apple 4 Ever zijn gevraagd om de software van Albelli fotoboeken voor de Mac eens te testen. Hieronder een uitgebreide impressie van het maken van een fotoboek met de Mac software van Albelli.

1. Het begin

Het begin is best even moeilijk. Het fotoboek maken is niet zo moeilijk maar bedenk het maar eens allemaal. Een fotoboek maken kost veel tijd wanneer je dit op een goede manier wilt doen. Wanneer je op een Mac een fotoboek wilt maken kan je het beste de foto’s waaruit je wilt kiezen eerst importeren in iPhoto of Aperture. Wij gebruiken in ons voorbeeld Aperture. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt kan je de fotoboek software downloaden van de website van Albelli.nl. Klik hier om de software voor de Mac te downloaden. Wanneer je de software hebt gedownload kan je deze installeren op de bekende manier. Eenmaal geïnstalleerd kan je de software starten. Hieronder volgt een afbeelding waarmee het programma opstart.

In dit scherm kan je met een nieuw product beginnen of verdergaan met je fotoboek. Het is namelijk bijna niet mogelijk om een mooi uitgebreid fotoboek in één keer klaar te krijgen. In ons voorbeeld laden we een recent bestand in en gaan we verder met waar we gebleven waren. Wanneer je kiest voor een nieuw product dan krijg je het volgende scherm te zien. Wanneer je voor een product kiest heb je hierin weer meerdere mogelijkheden.

Je kan de lay-out en de grote van je fotoboek van te voren bepalen. Op deze manier worden de juiste formaten in het programma gebruikt. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor de Liggend XL 39 x 29 cm. Wij hebben het meteen goed aangepakt. Wanneer je iets moois wilt maken kiezen we voor de XL versie, dan heb je tenminste ook wat;-)

2. Werken met het programma.

Wanneer je begint met het programma dan valt meteen op hoe makkelijk en overzichtelijk alles is ingedeeld. Je ziet aan de linkerkant de programma’s zoals iPhoto en wanneer je Aperture ook hebt aangekocht ook Aperture staan. Wanneer je op een map klikt waar foto’s in staan zie je daaronder de thumbnails. Hieronder een afbeelding van het hoofdscherm van het programma.

Wanneer je goed kijkt naar het scherm is dit best logisch ingedeeld. Aan de rechterkant zie je het fotoboek daaronder de pagina’s van je fotoboek. Aan de linkerkant zie je de mappen waar je de foto’s kan vinden en daaronder krijg je de foto’s te zien wanneer je een map selecteert. Nu kan je een foto selecteren en slepen naar de plek waar je de foto wilt hebben. Het principe ‘drag & drop’. De afbeelding hieronder geeft een ander voorbeeld.

Je kan zien dat elke pagina hetzelfde is in ons voorbeeld. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Een beetje fotoboek heeft verschillende lay-outs op de pagina’s. Zo kies je voor één foto, of voor meerdere foto’s op een pagina. Wanneer je rechtsboven klikt op layout zal er een pop-up venster verschijnen. Dit venster is hieronder afgebeeld.

In het scherm Indeling & Opmaak kan je veel aanpassingen verrichten. Hier vind je diverse tools om je fotoboek nog mooier te maken. Ook kan je de lay-out per pagina aanpassen. Je kan kiezen voor 1 foto of meerdere foto’s. Er wordt bij elke optie diverse opties getoond die je dan kan toepassen. Dit toepassen kan alleen op de pagina links of alleen rechts of allebei. Wanneer je voor standaard één lay-out kiest dan kan je deze op alle pagina’s van je fotoboek toepassen. Je kan voor elke pagina in je fotoboek wel een andere lay-out kiezen. Ook de tekst kan je weglaten of wel erin laten komen. Overal teksten bijzetten is misschien niet nodig. Een foto kan meer zeggen dan 1000 woorden, hmmm:-)

3. Extra’s.

Je ziet bovenaan nog meer tabbladen staan namelijk Achtergronden, Kaders en Sjablonen. Wanneer je kiest voor één van de opties zal je zien dat er sjablonen eerst gedownload moeten worden. Je kan kiezen uit verschillende categorieën. Wanneer je niets met trouwen hebt hoef je deze niet te kiezen natuurlijk;-) Hieronder wat screenshots van de opties.

Je ziet dat je vele mogelijkheden hebt en je het fotoboek geheel naar wens kan maken. Wanneer je een beetje creatief bent kan het een erg mooi boek worden. Hieronder zie je een afbeelding als voorbeeld. Aan de linkerkant zie je 4 foto’s die een klein beetje over elkaar heen liggen in het midden zonder teksten. Aan de rechterkant zie je ook 4 foto’s maar geheel andere gerangschikt. Daarna een afbeelding met de verschillende tools / gereedschappen waarmee je kan werken.

Wanneer je tekst wilt plaatsen in de daarvoor bestemde vakken kan je deze aanpassen zoals je dat zelf wilt. De kleur, grote, dik, dun, schuin en ook het lettertype kan je veranderen. Er zijn op deze manier talloze combinaties te maken en je kan het lekker op je gemak uitproberen. Wanneer je het niet mooi vind doe je weer wat anders. Een tip die we wel willen meegeven is dat je voordat je het fotoboek gaat opsturen wel even alle teksten moet nalopen. Desnoods door een ander want een verkeerd geschreven woord is wel heel jammer.

4. Conclusie.

Het Albelli fotoprogramma voor de Mac is zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Wanneer je de basis een beetje onder de knie hebt kan je makkelijk de juiste indelingen vinden en de teksten plaatsen bij de foto’s. Wanneer je ècht meer wilt doen dan alleen een paar foto’s toevoegen kan zijn creativiteit kwijt door het toevoegen van extra’s zoals frames, achtergronden en sjablonen. Een fotoboek maken is niet goedkoop en is veel werk. Neem er de tijd voor. Je hoeft het niet in één keer af te hebben. Wanneer je er op je gemak aan kan werken en er langer over doet zal het resultaat uiteindelijk beter en mooier zijn. Tussentijds kan je het werk opslaan en later er weer mee verder gaan.

Wij van Apple 4 Ever danken Albelli fotoboeken voor het mogen uitproberen van de software en het fotoboek!


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs