Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

[iCloud] Wat kunnen we nu met iCloud (Deel 6)

Door: Ruud Timmermans op 25/10/11 in iCloud, iTutorial

Dit is het laatste deel van iCloud. Bijna alle punten zijn nu besproken die te maken hebben met iCloud. In het laatste deel gaan we het hebben over Zoek mijn iPad / iPhone en Opslag en reservekopie.

9. Zoek mijn iPad / iPhone / iPod / Mac

Met behulp van het programma zoek je iPhone op de iPad, iPhone en iPod Touch kan je alle apparaten vinden die je in iCloud hebt geactiveerd. Op de Mac kan je naar iCloud.com en kan je kiezen voor [Zoek mijn iPhone].

Zoek mijn iPhone werkt makkelijk en zal in sommige gevallen best eens handig kunnen zijn. Wanneer je even niet je iPhone kan vinden kan je naar de website gaan of als je ook een iPad hebt naar je iPad, even een bericht versturen naar de iPhone met geluid. Als de iPhone dan in de beurt is hoor je hem wel afgaan. Mocht je het geluid uit hebben staan dan heb je geen pech want ook al heb je het geluid uitgezet (dus de iPhone alleen op trillen) dan nog hoor je het geluid.

Hieronder wat screenshots van de iPhone, iPad en iCloud.com.

Screenshot iCloud.com.

 Screenshot iCloud.com.

Screenshot iPad.

Screenshot iPad.

Screenshot iPhone.

In onderstaande afbeelding sturen we een bericht naar de Mac. Er moet een geluid afgespeeld worden en een stukje tekst moet weergegeven worden. Wanneer je dit doet dan verschijnt vrijwel direct de tekst op de Mac met een geluid. Dat geluid is best wel irritant dus je wil wel snel antwoorden;-)

Je krijgt niet alleen een bericht op je Mac te zien maar ook op mail. Alles wat je doet via Zoek mijn iPhone wordt op mail naar je gestuurd. Wanneer je dus je iPad op afstand vergrendeld krijg je daar een mailtje van. Wanneer je een bericht stuur naar een iDevice of andersom dan krijg je daar ook een berichtje van.

Berichten ontvangen op de Mac.

Bevestiging via de mail dat je een bericht hebt verstuurd.

Als laatste kunnen we dus concluderen dat alles goed werkt. Mocht het toch zo zijn dat je de iPhone of iPad niet kan vinden kan je altijd bij de instellingen van iCloud vind mijn iPad / iPhone even aan en uit zetten. Je gaat daarvoor naar [instellingen] -> [iCoud].

10. Opslag en reservekopie

De grote stap die iOS 5 heeft gemaakt is het niet meer nodig hebben van een computer. Wanneer je een iPhone of iPad koopt dan kan je er meteen mee aan de slag. Je hoeft de iDevices niet meer te activeren via een computer. Dit kan natuurlijk alleen maar wanneer er ook is gekeken naar het back-up systeem van je iPad of iPhone. Een back-up maken gaat normaal via een computer. Nu met iCloud kan je ook een back-up maken en in iCloud bewaren. De keuze is aan jezelf want je kan er ook nog voor kiezen een back-up te maken via de computer. In ons voorbeeld hebben we een back-up in iCloud. Dit heeft een aantal voordelen.

  1. Er worden automatisch back-ups gemaakt dus vergeten doe je niet meer;
  2. Wanneer je de iPad / iPhone aan de computer aansluit hoef je niet verplicht elke keer te wachten dat de back-up klaar is;
  3. Je hebt een back-up altijd binnen handbereik (mits je Wifi hebt)

Een klein nadeel kan zijn is dat je misschien wat geheugen / opslag / ruimte erbij moet kopen. Persoonlijk vind ik dit niet opwegen tegen de voordelen.

Wanneer is je laatste back-up gemaakt? Dit kan je heel makkelijk bekijken bij je instellingen en dan iCloud. Op de afbeelding hieronder zie je ongeveer in het midden van het scherm ook wanneer de laatste back-up is uitgevoerd. 24 oktober om 23:45 is er een back-up uitgevoerd. Zelf heb je dit helemaal niet in de gaten. De eerste back-up zal even tijd kosten maar daarna volgen er delta back-ups. Hij verstuurd datgeen dat veranderd is dus niet meer! Dit scheelt veel tijd en bandbreedte. Hetzelfde principe wordt gebruikt bij het updaten over de Air (Wifi / 3G).


In het voorbeeld worden er van twee apparaten een back-up gemaakt namelijk van een iPhone en een iPad (zie de afbeelding hieronder)

De iPad heeft nu een back-up grote van 4,3 GB en de iPhone heeft een back-up grote van 2,3 GB. Ook zijn de documenten in Pages opgeslagen en alle mail van je me.com account. Wanneer je ook documenten van andere programma’s hebt staan zullen deze ook worden opgeslagen in de back-up. Denk hierbij aan Numbers en Keynote. Wanneer je een overzicht wilt van wat er allemaal in de back-up is opgenomen kan je tikken op het pijltje naast het apparaat. In het voorbeeld kan je dus rechts tikken op NightiPad. Hieronder zie je een screenshot van de programma’s die allemaal in de back-up worden meegenomen. Wanneer je een programma wilt uitsluiten hoef je alleen de schuifknop aan de rechterkant uit te zetten. Op deze manier kan je wat ruimte besparen.

Op de iPhone ziet het er vrijwel hetzelfde uit. Hieronder twee screenshots van de iPhone.

Dit is het laatste deel van iCloud. Wij bij Apple 4 Ever proberen het allemaal zo helder mogelijk uit te leggen. In veel gevallen kan ieder zich erin vinden en begrijpt hetgeen wat wij schrijven. Dit wil niet altijd zo zijn. Wanneer er nog vragen zijn mag je deze altijd aan ons voorleggen. Wij proberen dit dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Voor het stellen van vragen kan je gebruik maken van het contact formulier bovenaan de website onder [redactie] -> [Tip ons]  of je klikt hier.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs