Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Beveilig je USB Stick met een wachtwoord

Door: Ruud Timmermans op 15/12/11 in iTutorial, OS X

Wie gebruikt er nog de diskette (Floppy Disk)? Vrijwel iedereen heeft wel één of meerdere USB sticks thuisliggen. Deze makkelijke tool is niet meer weg te denken wanneer je even snel wat bestanden wilt verplaatsen of mee wilt nemen naar school, werk of vrienden. Er zijn vele toepassingen te bedenken voor een USB Stick.

Wanneer je de USB stick meeneemt dan is de kans op verlies aanwezig. Wanneer je de USB verliest kan iedereen toegang krijgen tot de bestanden. Een aantal maanden terug liet een hoge ambtenaar iets dergelijks in de trein achter. De gegevens lagen op straat want deze was niet beveiligd. Nu zijn er mensen die het vervelend vinden om steeds maar weer dat wachtwoord in te vullen en daarom doen ze het niet. Beetje jammer maar het is natuurlijk je eigen keus. Hieronder laten we zien hoe je een beveiligde USB Stick kan maken via de Mac.

1. We starten het Schijfhulpprogramma op, ga naar [Programma’s] –> [Hulpprogramma’s] –> kies hier [Schijfhulpprogramma] De volgende afbeelding verschijnt:

2. Aan de linkerkant kiezen we de USB stick die we willen beveiligen met een wachtwoord. In het voorbeeld is dit een USB stick van 16GB.

3. We kiezen als Structuur: Mac OS Uitgebreid (journaled, gecodeerd) en geven daaronder een naam voor de USB stick. De volgende pop-up scherm verschijnt:

4. Nu kan je een wachtwoord ingeven. Nu zie je dat het wachtwoord dat we hebben aangemaakt zwak is. Vind je het moeilijk om een wachtwoord te bedenken dan kan je er ook voor kiezen dat door je Mac te laten doen.

5. Wanneer je klikt op het sleuteltje dan krijg je een pop-up scherm te zien waar je een wachtwoord kan laten aanmaken. Je kan kiezen uit verschillende typen, zoals Gemakkelijk te onthouden, letters en cijfers, alleen cijfers, willekeurig en Compatibal met FIPS-181. FIPS staat voor Federal Information Processing Standard en dit is een wachtwoord generator die wordt gebruikt door de overheid, waarschijnlijk die van Amerika.

Wanneer je zelf geen wachtwoord kan bedenken dan is dit een handige tool. Wel is het verstandig de naam en het wachtwoord van de USB stick goed te noteren. Beveiliging is goed maar het is wel de bedoeling dat jij er zelf straks nog wel bij kan komen;-)

6. Wanneer alles is ingesteld kan je klikken op de knop [Wissen]

7. Nu is de USB stick klaar voor gebruik op een Mac. Wanneer je deze nu aansluit zal er een pop-up scherm komen met de vraag het wachtwoord in te voeren. Wanneer je de USB stick op je eigen Mac gebruikt kan je ervoor kiezen het wachtwoord in je sleutelhanger op te slaan. Op deze manier hoef je niet steeds je wachtwoord in te voeren wanneer je de USB stick gebruikt.

Nu zijn al je bestanden op je USB Stick beveiligd. Mocht je onverhoopt toch je USB stick verliezen dan kunnen ze in ieder geval niet bij je gegevens.


 • Reactie door Jasper Fioole op 15/12/2011

  Als ik de usb stick in een windows computer stop moet ik dan ook een wachtwoord invullen?

 • Reactie door Ruud op 15/12/2011

  Jazekers!

 • Reactie door Jan Ris op 16/12/2011

  ik denk dat dit alleen werkt onder Lion? 

 • Reactie door Ruud op 16/12/2011

  Dag Jan, een wachtwoord beveiliging aanmaken kan volgens mij ook onder Onder OS X Leopard

  Zie je de optie niet in je schijfutility?

 • De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
  Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs