Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

DRM verwijderen van gekochte boeken met Calibre

Door: Ruud Timmermans op 24/01/12 in iTutorial, Tips & Trics

Je hebt een aantal mooie boeken gekocht en of gekregen middels een digitale boekenbon en daar ben je natuurlijk heel blij mee. Nu zit er op de meeste gekochte boeken een bescherming van auteursrecht. Dit heet dan DRM (Digital Rights Management) beveiligd. Een aantal maanden geleden was dit ook het geval op de muziek die je kocht via iTunes. Wanneer je een boek wilt lezen op een e-reader van BeBook of Sony dan is deze DRM beperking niet van belang. Wanneer je een boek via de iBookstore wilt lezen op je iPad dan heb je pech. Je kan namelijk geen boeken op de iPad lezen die beveiligd zijn.

Dit niet kunnen lezen van een gekocht boek is natuurlijk van de zotte! Ik koop het boek netjes en toch wordt ik weer beperkt in mijn vrijheid waar ik het op wil lezen. We kunnen natuurlijk ook stellen dat Apple dit gewoon moet aanpassen. Dit laatste zit wat lastiger:-)

Toch is er een manier om deze boeken alsnog te kunnen lezen op je iPad of iPhone. We gaan via een best makkelijke weg de DRM gewoon verwijderen! Je kan via Calibre je boeken namelijk DRM vrij maken! Zeer belangrijk is wel dat je een Adobe account hebt en dat je de boeken via Abobe Editions ook hebt gedownload. Er zal een map aangemaakt worden op je computer dat heet [Digital Editions]

Alles dien je op één computer uit te voeren. De onderstaande stappen zijn bedoeld voor Mac gebruikers.

  • We gaan als eerste het programma Calibre downloaden en deze installeren op de Mac.
  • Om de DRM te verwijderen zijn een aantal plug-ins nodig deze kan je hier downloaden.
  • Wanneer je de Zip file opent dan heb je een verzameling van plug-ins. Wij hebben alleen de plug-ins nodig voor Calibre.
We openen nu het programma Calibre die je ondertussen nu wel op je Mac hebt staan.
Volg onderstaande route:
[Voorkeuren] –> [Geavanceerd] –> [Plugins] voeg de nieuwe plug-ins toe door op de knop [Plugin uit bestand laden] te klikken.

Je kiest nu één voor één de zipfiles die in de directory staan in het zip bestand genaamd plugins voor Calibre.

Wanneer je alle plug-ins geladen hebt dien je nog op de knop [Toepassen] te klikken om het te bevestigen. Daarna doen we het programma herstarten! Wanneer het programma opnieuw is opgestart haal je de boeken op door linksboven op [Boeken toevoegen] te klikken. Kies de map Digital Editions en selecteer daar je boeken.

Bij het inladen van de boeken in Calibre wordt de DRM erafgehaald. Wanneer je de boeken nu wilt gebruiken op je iPad dan kijk je in de map Calibre Library deze staat tussen afbeeldingen en documenten op je Mac! zie onderstaande afbeelding:

Ook hetgeen hieronder staat even lezen AUB!

Laten we met z’n allen nu eens stilstaan bij het feit dat er ook nog iets is als rechten en plichten en waarden en normen. We geven in ons voorbeeld een oplossing voor het DRM vrij maken van aangeschafte boeken omdat je beperkt wordt in het lezen van deze boeken op sommige apparaten zoals de iPhone en iPad. Nu de beveiliging eraf is wil dit natuurlijk niet zeggen dat je het boek meteen naar al je Facebook contacten moet versturen. Dat je het stuurt naar een goede vriend of familie is niet erg, een boek die je koopt in de winkel wordt ook vaak uitgeleend. Sta er even bij stil dat wat er gemaakt wordt voor ons, in ons voorbeeld boeken om te lezen, er mensen zijn die dit doen om daar geld mee verdienen net zoals jij ook betaalt wil worden voor het werk dat je uitvoert. Maak er geen gewoonte van om alles maar te downloaden of te verspreiden! Heb respect voor de maker!


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs