Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Eerste indruk new (derde generatie) iPad!

Door: Ruud Timmermans op 22/03/12 in Apple, Apple4Ever, Review

Op 7 maart is de new iPad aangekondigd in San Francisco. Een week later is deze beschikbaar in Amerika als ook UK en andere landen. 23 maart is de datum waarop wij in Nederland in de rij konden gaan staan om de new iPad te bemachtigen. De prijzen zijn inmiddels bekend en liggen op hetzelfde niveau als dat van de iPad 2 vorig jaar in maart. Wij hebben uiteraard ook de new iPad aangeschaft en kunnen hieronder al een eerste indruk geven van dit mooie apparaat.

Genie uit de doos

Wanneer je de iPad uit de doos haalt dan is het moeilijk te bepalen of deze zwaarder is geworden. Zelf ervaar ik het verschil vrijwel niet. Ook dat de iPad wat dikker is, is bijna niet merkbaar. De verschillen die we hier opnoemen zijn t.o.v. de iPad 2. Wanneer je nog in het bezit bent van een iPad eerste generatie dan zijn de verschillen uiteraard wel merkbaar.

Retina Display:

Het is erg moeilijk om een presentatie te laten zien wat de kwaliteit is van het Retina scherm van de nieuwe iPad. Wanneer je kijkt naar de resolutie dan is deze het hoogst, zelfs hoger dan Blu-Ray kwaliteit en dat is al erg goed. Wanneer je de iPhone 4 hebt dan zie je goed het verschil tussen de iPad 2 en de iPhone 4. Wanneer je groter denkt dan kan je je misschien de kwaliteit voorstellen dat van de nieuwe iPad. Dit is zonder te overdrijven echt geweldig en ziet er oogverblindend strak uit. Vooral tekst is aanzienlijk scherper.

Wanneer je een website opent dan kan je ook meteen goed het verschil zien. Alles dat je ziet is scherper en is ook rijker aan kleuren. Wanneer je bepaalde delen vergroot in de website dan blijft het nog steeds scherp.

A5X processor:

Grafisch is de iPad een stuk beter geworden en dit heeft uiteraard ook consequenties voor de programma’s die je erop draait. Zo zullen spellen die nu goed draaien op een iPad 2 met de A5 processor goed genoeg draaien. Wanneer je de iPad aanzet zie je meteen al het verschil van het scherm t.o.v. de vorige iPad. Het Apple logo is een stuk scherper.

Ook de schermen daarna zijn erg scherp en wanneer je het Retina scherm van de iPad van dichtbij bekijkt zie je geen pixels meer. Haarscherp en zeer kleurrijk beeld. We kunnen stellen dat de kleuren er veel beter uitkomen. Dit grafische geweld vraagt wel meer van de processor vandaar dat deze ook is verbeterd. De A5X processor heeft een betere grafische verwerking. Dit is nu namelijk een quadcore processor.

5MP Camera:

Gelukkig is de camera in de new iPad ook verbetert. Bij de iPad 2 werd gesproken over een 720 HD camera. Uiteindelijk was de kwaliteit nog onder de 1MP. Nu zit er in de new iPad een 5mp camera in. Men verwachte een camera die van de iPhone 4S. De kwaliteit van de camera is een flinke verbetering. Niet alleen de camera is verbeterd ook de camera app. Nu kan je namelijk op een wat makkelijker manier een foto maken. De ontspan knop zit namelijk naast de home-toets.

Nu wordt het dus wel makkelijker om een foto te maken maar is de kwaliteit t.o.v. de iPad 2 zeker verbetert.

We hebben ook even kort een filmpje gemaakt om te kijken naar de kwaliteit. Ook hebben we gekeken naar de stabilizer en daar zijn we echt van onder de indruk. Het is best lastig om met een iPad een film te maken. De kwaliteit is goed en ondanks dat we trilden met het vasthouden zie je dit niet terug in de opgenomen film. Hieronder kan je de film bekijken.

Geen Siri maar Dictation:

Nu de iPhone 4S er is met ondersteuning voor Siri hoopten we ook een variant op de iPad. Het is inderdaad ook een variant geworden namelijk Voice Dictation. Ook deze versie ondersteund de Nederlandse taal niet en is het de vraag of je hier nu wat mee gaat doen. Leuke optie maar we wachten wel op de update voor Nederlandse ondersteuning.

Conclusie:

Zoals in de titel doen we hier een eerste indruk van de new iPad. Wanneer je kijk naar de overgang van de eerste generatie iPad naar de new iPad dan is deze groot, zowel in specificaties als ook uiterlijk en extra’s (denkend aan de camera aan de voorzijde en achterzijde). Wanneer je in het bezit bent van de iPad 2 is het de vraag of je de verbeteringen zoals genoemd in het artikel het de moeite waard vind om de overstap naar de new iPad te maken.

Een beter scherm, betere grafische processor en de verbeterde camera zijn de meest belangrijke verbeteringen. Is dit genoeg om de overstap te maken? Dit is aan ieder te bepalen. Wanneer je de stap wilt maken denk dan ook even aan de apps en games die je speelt. Het kan zijn dat bepaalde apps en / of games nog niet geschikt zijn gemaakt voor het Retina scherm. Wanneer je dit hinderlijk vind dan kan je beter afwachten. Wel worden de apps en games snel geüpdatet naar de specificaties van de nieuwe iPad.

We hebben in het artikel de 4G optie niet besproken omdat deze verbetering nog in Nederland niet veel nut heeft. Telecom providers liggen al jaren te slapen omtrent innovatie en dus is de LTE oftewel 4G nog lang niet beschikbaar. In de praktijk is een goede 3G verbinding krijgen ook al een aardige klus. Wanneer ik met de trein onderweg ben en gebruik maak van internet op de iPad 2 dan valt hier ook nog wel wat te verbeteren.

Een uitgebreid review zal de komende week verschijnen op Apple 4 Ever!


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs