Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Externe HD partitioneren met het schijfhulpprogramma

Door: Ruud Timmermans op 25/03/12 in iTutorial, OS X

Wanneer je een Mac gebruiker bent dan zal veel wat je gebruikt ook goed werken op de Mac. Een externe harde schijf zal dan geformatteerd worden in het Mac OS Uitegebreid (journaled). Dit is allemaal goed totdat je de schijf aansluit op een Windows machine. Dit filesysteem wordt namelijk niet herkent door Windows. Wanneer je gegevens wilt overzetten van een Mac naar een Windows machine dan dien je de externe harde schijf te formatteren in ex-fat bijvoorbeeld. Op deze manier kan je op beide machines er bestanden opzetten maar ook afhalen.

Het partitioneren kan ook handig zijn voor andere zaken. Een externe schijf van 2 TB kan het ook allemaal wat onoverzichtelijk maken. Of je wil bepaalde software niet bij elkaar zetten. Denk hierbij aan zakelijk en privé gebruik. Een externe schijf opdelen in partities is erg goed te doen. Volg de stappen die we hieronder aangeven:

We starten het schijfhulpprogramma op

Aan de linkerkant zie je de schijven vermeld en aan de rechterkant zie je de instellingen en aan de onderkant de gegevens van de geselecteerde schijf. Wanneer je een schijf wilt opdelen in partities dan dien je de hoofdschijf te selecteren. In ons voorbeeld is dat de [1TB WDC WD10 TPVT-0…..] Wanneer je op het tabblad [Partitioneren] klikt zie je de gegevens van de schijf en de partitie-indeling.

De afbeelding hieronder laat zien hoe ik de ruimte ga bepalen voor de eerste partitie. Je kan namelijk in het vlak waar MaciDisk staat op het pijltje klikken om de indeling (grote van de schijf) te bepalen. Het lichtblauwe gedeelte in het vlak geeft aan hoeveel ruimte er al gebruikt is op de schijf. Om een schijf in partities te delen hoef je deze niet leeg te maken. Nu kan je door rechtsonder op het pijltje te klikken en deze ingedrukt te houden de grote bepalen. Aan de rechterkant zie je hoe groot de bestaande partitie wordt. Daar staat in ons voorbeeld 652,07 GB.

Wanneer je de juiste indeling hebt gemaakt voor de eerste schijf kan je een nieuwe partitie aanmaken. Dit doe je door op het plusje te klikken onder het vak aan de linkerkant. Wanneer je hierop klikt zie je meteen dat het lege grijze vak wordt opgevuld met een nieuwe partitie genaamd MaciDisk 2. De schijfgrootte in ons voorbeeld is 347,79 GB.

In ons voorbeeld hebben we een andere format gebruikt voor de schijf. Ik gebruik zo nu en dan ook nog een Windows op het werk en dan is het handig dat ik een schijf heb die Windows ook kan lezen. In het voorbeeld is deze geformatteerd op ExFat en heb ik de naam aangepast naar iets herkenbaars.

Wanneer je naar het tabblad wissen gaat dan kan je elke partitie aanpassen. Wanneer je nu toch besluit om het anders te formatteren dan kan je dat hier doen. Denk er wel aan dat je de goede partitie aan de linkerkant kiest. Formateren is gegevens verwijderen!

Wanneer je nu de schijf aansluit dan zie je in Finder de partities verschijnen. In de afbeelding hieronder is dit aangegeven met de pijltjes.

Het partitioneren van een harde schijf of deze nu extern of intern wordt gebruikt kan best makkelijk zijn. Je kan op deze manier je gegevens beter ordenen. Je kan in ons voorbeeld ook een partitie maken voor het Windows systeem. De meeste bezoekers die op een Apple systeem werken zullen zeker kennissen en vrienden hebben met een Windows computer. En dan is deze optie best makkelijk.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs