Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Gebruik van symbolen en andere bijzondere tekens in OS X

Door: Ruud Timmermans op 11/04/12 in Apple4Ever, iTutorial, OS X

Wanneer je een stuk tekst aan het schrijven bent dan kan het zijn dat je soms bijzondere tekens wilt gebruiken. Zo heb je de é, ö en nog meer van dat soort tekens. Sommige ervan kan je makkelijk d.m.v. een toets combinatie bereiken en / of op iOS wijze.

iOS manier

Wanneer je op je iPad de letter [e] langer ingedrukt houdt krijg je een aantal opties te zien. é, ë, ê enz. Je kan makkelijk de juiste letter kiezen door hier op te tikken. Op je Mac is dit sinds OS X Lion ook mogelijk. Je houdt de letter wat langer ingedrukt en je krijgt een aantal tekens te zien. Voor elk teken staat een cijfer. Wanneer je het cijfer in toetst krijg je het teken dat daar boven staat.

Symbolen via de menubalk

Wanneer je andere tekens wilt plaatsen in je document dan heb je ook de mogelijkheid een icoontje in de menubalk te plaatsen zodat je snel toegang kan krijgen tot de verschillende tekens.

 

Wanneer je klikt op Tekenweergave dan krijg je het volgende scherm te zien:

Het kan zijn dat je bepaalde tekens niet kan vinden. Wanneer dit het geval is kan je deze vanuit een lijst alsnog toevoegen. Klik rechts boven op het tand wieltje en kies voor [Pas lijst aan]

Het volgende scherm verschijnt:

Er zijn verschillende categorieën die je kan aanvinken. Zo is er de decimalen. Wanneer je deze aanvinkt verschijnt deze in een soort van favorieten lijst, zie afbeelding hieronder:

Wanneer je een teken wilt gebruiken kan je deze selecteren en slepen naar waar je deze wilt plaatsen. Het werkt makkelijk en snel. Wanneer je niet het icoontje in de menubalk hebt staan kan je deze op de volgende manier actieveren:

Je gaat naar [Instellingen] vervolgens kies je voor [Toetsenbord] en dan selecteer je het eerste tabblad [Toetsenbord]. Onderstaande afbeelding laat zien waar je het menu icoontje kan aanvinken.

Er zijn verschillende manieren van werken. Er is nog een laatste methode die ook erg makkelijk werkt. Wanneer je de tréma en andere accenten wilt gebruiken kan je er ook voor kiezen om met de [Alt-toets] te werken.

[alt] ingedrukt houden en dan [e], loslaten en dan [e, o, u, i of a] intoetsen is de letter met ´ erboven

Doe je dit met [alt] [i] dan krijg je een ˆ erboven.

Je kan dus op verschillende manier werken.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs