Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Mac OS X 10.9 Mavericks: 6 grote pluspunten

Door: Ruud Timmermans op 6/11/13 in Mac, Mavericks

Het is nu weer een tijdje geleden dat we verrast werden met een gratis upgrade naar OSX 10.9 Mavericks. Ook voor gebruikers die nog op het relatief oude Snow Leopard, Lion werken mogen geheel gratis naar het nieuwe Mavericks upgraden en hoeven niet eerst een ander systeem te installeren. Voor deze groep scheelt dat toch weer een paar tientjes. Heel veel is er aan het uiterlijk niet veranderd wel is er onder de motorkap het één en ander veranderd dat ervoor zorgt dat we met een systeem werken dat weer wat sneller, efficiënter en ook stabieler is t.o.v. de vorige versie Mac OSX Mountain Lion. Welke veranderingen zijn dan zo goed? Wat merken wij als gebruiker hiervan? Merken wij er überhaupt wel wat van? Op deze vragen willen we hieronder kort een antwoord op geven.

Finder

Voor velen is dit het programma dat je het meeste open hebt staan. Dan gaat het vaak zelfs om meerdere vensters want dat kon niet anders. Nu is er de upgrade en kan je nu meer Finder vensters open hebben maar dan als tabbladen. Dat zoiets simpels zo laat erin is gekomen snap je soms niet maar het is er dan eindelijk. Wel is het even wennen weer. Voor een programma als Safari zijn tabbladen heel gebruikelijk maar dat is dus voor Finder nu pas het geval.

finder-tabs

Ècht Multi Monitor

We kunnen nu met OS X Mavericks meerdere schermen aansturen met behoud van menubalk en een eigen dock. Zelf werken we al langer met een tweede scherm en tot nu toe hebben we dat extra dock en menubalk niet gemist. Het was namelijk al langer mogelijk een extra monitor aan je Mac te koppelen, waardoor je een extra scherm tot je beschikking kreeg.

Niet alleen zorgt OS X Mavericks een tweede scherm van zowel een menubalk als een eigen dock, ook krijgt het scherm een eigen bureaublad. Je kunt apps simpelweg naar het nieuwe scherm slepen om deze hierop te plaatsen. Een TV of externe monitor wordt in OS X Mavericks dus een volwaardig tweede scherm. Mission Control is geoptimaliseerd voor het gebruik van twee schermen, waardoor de app in staat is apps die de verschillende schermen open staan overzichtelijk weer te geven. Een andere maar zeer zeker niet te vergeten mooie aanpassing is het fullscreen draaien van een app. Het tweede scherm ging hier op grijs. Ook dit is nu veranderd. Je kan nu op beide schermen onafhankelijk van elkaar programma’s draaien in fullscreen modi.

Mavericks-05

AppNap

Dat Apple steeds meer richting mobiel gebruik gaat is te merken aan het OS X. Energie is voor al deze apparaten het belangrijkste. We willen steeds meer doen met onze iPad, iPhone en Macbook maar dit moet niet ten kosten gaan van het energie verbruik. Willen we dus langer werken op een batterij dan moet ook het besturingssysteem aangepast worden om daarmee om te gaan. Zo heeft Apple in Mavericks een aantal zaken onder de motorkap veranderd die ervoor zorgen dat je Macbook nog efficiënter omgaat met het energieverbruik.

Als eerste is er AppNap. Deze functie zorgt ervoor dat bepaalde programma’s of delen daarvan worden uitgeschakeld wanneer je hier niet mee werkt. Denk hierbij aan verschillende schermen die je hebt openstaan. Je bent bezig met iPhoto maar ondertussen staat Safari ook open. Wanneer ik naar de praktijk kijk heb ik soms wel 10 programma’s openstaan. Je werkt natuurlijk niet met al deze programma’s tegelijk. AppNap zorgt ervoor dat programma’s die voor een lange tijd niet gebruikt worden dan even op standbye worden gezet.

Een andere functie is Timer Coalescing. Deze functie kan verschillende kleine processen die uitgevoerd moeten worden in één keer bij elkaar zetten zodat deze processen in één keer uitgevoerd kunnen worden. Op deze manier wordt de processor minder vaak uit de standbij gehaald voor afzonderlijke kleine processen die uitgevoerd moeten worden. Ook is meteen de beeldweergave ook meteen verbetert voor specifiek geïntegreerde grafische chipsets. Zoals dus de HD Graphics die Intel inbouwt in de mobiele modellen van zijn Core i-processors.

AppNap-01

Sleutelhanger in de Cloud

Iedereen vind het vervelend om steeds maar weer die wachtwoorden in te voeren. Dat niet alleen is het probleem, ook het onthouden van die verschillende wachtwoord wordt steeds meer een vak apart. Wanneer je goed bezig bent dan zorg je voor verschillende en vaak ook moeilijke wachtwoorden. Dat dit vaak niet gebeurt blijkt ook wel uit het nieuws. Steeds vaker hoor je dat mensen hun gegevens kwijt zijn of gehackt worden. Nu hebben we een tijdje geleden hier al over geschreven door gebruik te maken van een App zoals mSecure. Dit is overigens nog steeds onze favoriet! mSecure ondersteund nu ook iCloud en werkt nagenoeg hetzelfde als de Sleutelhanger functie. Enige dat anders is, is het automatisch invullen en aanmaken van wachtwoorden. Dit kan niet via Safari.

Met Sleutelhanger kan je op al je apparaten je wachtwoorden bijhouden en wanneer je een wachtwoord moet bedenken wordt er een voorbeeld / suggestie gedaan. Deze wordt opgeslagen en wanneer je de website wilt bereiken op je iPad dan worden de gegevens vaak vanzelf ingevuld. Wel dien je op alle apparaten de functie aan te zetten en ook hetzelfde iCloud account te gebruiken. Naast wachtwoorden kan je ook betaalgegevens opslaan zodat je deze ook makkelijk weer kan invullen. Sleutelhanger functie werkt alleen wanneer je een wachtwoord instelt. Vergeet deze dus niet;-)

Mavericks-03

Kleine Boost

Er zijn nog wel meer veranderingen maar voor dit artikel beperken we ons tot 6 punten waarvan wij vinden dat je er toe doen. Als laatste het geheugen. Apple gaf aan dat je het geheugen van programma’s die niet werken kan comprimeren. Daarbij stelt Apple dat ze 6 GB kunnen comprimeren tot 4 GB. Nu kost het inpakken en uitpakken wel weer wat meer processor kracht maar dat valt weer weg tegen dat extra stukje snelheid. Wanneer het geheugen vol is wordt er een swap bestand aangemaakt die vervolgens weer op de HD wordt geplaatst. Dit kost meer tijd en ook meer energie. Wanneer je geheugen vol is en je werkt dan weer met een ander programma ook dan kost het weer extra vermogen om het swap bestand weer bij te werken.

Dit draagt ook weer bij op een optimale werking en zeer zeker gebruikersgemak.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs