Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Bitcoins op je Mac versturen en/of ontvangen

Door: Ruud Timmermans op 9/11/13 in App's, iTutorial, OS X

Om een app te bespreken die je kan gebruiken voor het ontvangen en versturen van Bitcoins doen we eerst een kleine uitleg over wat Bitcoins zijn en hoe het systeem werkt.

Bitcoins?

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres. Een voorbeeld van een Bitcoin adres is het volgende:

16GtT7Uz6F7w3cXccaNjvGymVQyKo6j6kp

Wanneer je een donatie wilt doen dan mag dat op het adres dat hierboven staat;-)

Om Bitcoins te ontvangen en of te versturen heb je een portemonnee (wallet) of je gebruikt een wallet online bij een derde partij. Hier bespreken we een wallet op je computer.

Bitcoin1

Welke wallet?

Wanneer je zeker wilt zijn van je zaak dan kan je beter kiezen voor een wallet op je computer. Er kleven natuurlijk aan allebei de varianten voor en nadelen. Het beste dat je kan kiezen is aan de hand van de risico’s. Wanneer je voor de wallet kiest op je computer dan dien jezelf voor de beveiliging te zorgen en ook dien je backups te maken. We werken met een Mac dus over de beveiliging maken we ons niet heel veel zorgen. Dit is toch anders met een Win-doos;-) Kies je voor een online wallet dan kan je overal bij je Bitcoins maar dat betekent wel dat een ander je Bitcoins beheert.

Wanneer je het leuk vind om kennis te maken van Bitcoins ga dan naar http://bitcoin.org/nl/

Om het programma te downloaden ga je naar http://bitcoin.org/nl/download

Bitcoin-QT

Hoe werkt het programma en waar dien je op te letten. Hieronder geven we een overzicht van de werking. Wanneer je het programma voor het eerst gaat gebruiken dien je rekening te houden dat er ruim 260.000 blokken moeten worden geïnitieerd. Dit kan naar gelang de specificaties van de computer en de internet verbinding wel meer dan een dag duren. Op de Macbook Pro uit begin 2011 duurde het ruim 2 dagen. Wij gebruiken hiervoor een Macbook Pro zodat we de wallet makkelijk mee kunnen nemen.

Hieronder volgen een aantal schermen met daarbij onze opmerkingen. Als eerste zie je het overzicht scherm met daarop je Saldo en aan de rechterkant zie je de recente transacties. In ons voorbeeld zie je dat Nighthawk1973 0.5 BTC heeft gestuurd. Wanneer je een bedrag ontvangt zal dat in eerste instantie als onbevestigd worden gezet. Wanneer je het programma opnieuw opstart worden de blokken bekeken en dan zullen de Bitcoins bij je saldo komen te staan.

Bitcoin-qt-01

Wanneer je op het tabblad [Versturen] klikt zie je onderstaande afbeelding.  In dit scherm kan je een betaling verrichten aan een bedrijf, persoon. In het eerste veld geef je de sleutel in. Deze sleutel krijg je van die persoon of bedrijf. Daarna geef je als label een herkenbare naam zodat de ontvanger weet dat jij het bent. Uiteraard geef je in het volgende veld het bedrag in.

Bitcoin-qt-02

Het is natuurlijk leuker om Bitcoins te ontvangen. Daar heb je wel een adres voor nodig.  Hieronder zie je een afbeelding van het tabblad [Ontvangen]. Hier staan alle Bitcoinadressen om betalingen mee te ontvangen. Wanneer je een website hebt kan je daar een andere ontvang adres voor aanmaken. Op deze manier krijg je inzicht in de betalingen. Je kan zelfs voor elke betaling een nieuw adres aanmaken. Op deze manier heb je nog meer controle op al je binnenkomende transacties.

Bitcoin-qt-03

Het laatste tabblad geeft een overzicht van alle transacties. Hieronder zie je daar een afbeelding van.

Bitcoin-qt-04

Bitcoins is een digitale munt. Het vertegenwoordigd een waarde. Net zoals de bankbiljetten in je portemonnee. Het verschil zit natuurlijk op de tastbaarheid. Nu is dit niet geheel nieuw want het salaris van ons komt op de bank en deze gaat weer op aan rekeningen. Vaak zijn dit diensten en / of producten. Het meeste geld dat we uitgeven gebeurt denk ik nu wel digitaal. Al dit geld wordt dus door een externe beheerd. Met Bitcoins is dit anders. De Bitcoins op mijn Macbook Pro staan lokaal op mijn computer. Wanneer mijn computer in de fik vliegt ben ik de Bitcoins kwijt. Ik maak daarom een back-up aan via het programma. Om nog een extra laag van beveiliging toe te voegen heb ik de wallet versleuteld. Hieronder zie je een afbeelding wat er dan gevraagd wordt. Let wel heel goed op met het bedenken van je wachtwoord. Wanneer je je wachtwoord kwijtraakt dan ben je ook van je Bitcoins af. Kortom het werkt mooi maar weet waar je aan begint en waar je mee bezig bent.

Bitcoin-qt-05

Waarde gaat Up & Down

Wanneer je van plan bent iets met Bitcoins te gaan doen laat je je dan goed informeren over de voors en tegens. De waarde van de Bitcoins is de afgelopen maanden flink gestegen. Dit komt hoofdzakelijk door de positieve berichtgeving. Maar laatst is er een wallet van een derde partij gekraakt en zijn er voor miljoenen dollars aan Bitcoins gestolen. De wallet is door een lek geplunderd. Eigenaren die hun Bitcoins hadden ondergebracht bij deze derde partij kunnen nu fluiten naar de Bitcoins. Lees hier het bericht.

Hieronder zie je twee afbeeldingen van twee transacties. We hebben op 7 mei dit jaar 0.5 Bitcoins aangekocht en op 9 november 0.2 Bitcoins gekocht. Zie het verschil in aankoop;-)

Bitcoin-qt-06
Bitcoin-qt-07

Wil je meer weten achter de werking van Bitcoins download hier het document van Satoshi Nakamoto.

Wil je meedoen met een kleine aanschaf van Bitcoins dan is de veiligste manier via deze website. Het is leuk om mee te doen en voor een klein bedrag kan je niet veel risico lopen.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs