Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Lange leve iTunes

Door: Ruud Timmermans op 25/11/14 in App Store, iTunes, Nieuws

Hoe herken je de ware Apple-fanaat? Stel hem of haar de vraag wat er op maandag 28 april 2003 door Apple gelanceerd werd in de Verenigde Staten. Het enige correcte antwoord is natuurlijk de iTunes Music Store. Bij aanvang bestond het assortiment van deze muziekwinkel uit 200.000 liedjes. Het meest verkochte nummer uit die 200.000 platen op de eerste levensdag van iTunes was Stuck in a Moment van U2. Het toeval wil dat juist deze Ierse band samen met Apple onlangs in opspraak kwam vanwege het ongevraagd droppen van hun nieuwe album Songs of Innocence  in de iTunes-bibliotheek van ruim vijfhonderd miljoen gebruikers. Wat me vooral opviel bij het lezen van dit nieuws waren de hoeveelheid gebruikers: ruim vijfhonderd miljoen (!). Laat dit duizelingwekkende aantal gerust even op je inwerken zou ik zeggen. Een snelle rekensom leert ons dat er exact 4.152 dagen zaten tussen deze twee nieuwsfeiten. Kortom, in deze elf jaar, vijf maanden en negentien dagen wist iTunes over de gehele wereld vijfhonderd miljoen mensen aan zich te binden. We mogen dus stellen dat Apple in een relatief kort tijdsbestek een waar iTunes-imperium heeft opgebouwd. Een kort geschiedenislesje.

itunes-25

De opmars van iTunes

Op 16 oktober 2003 presenteert Apple de Windows-variant van hun iTunes Music Store tijdens een speciaal evenement in San Fransisco. Waar iTunes voorheen alleen toegankelijk was voor Apple-users, is het nu in één klap ook beschikbaar voor Windows-users, weliswaar alleen nog in Amerika. Nog geen acht maanden slaat Apple haar vleugels verder uit. We zitten namelijk halverwege 2004 – 15 juni om precies te zijn – wanneer Apple overzee gaat met haar muziekdienst. Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland zijn de eerste landen buiten Amerika waar iTunes van start gaat. Ondertussen is de muziekcatalogus gegroeid naar 700.000 nummers. De opmars van iTunes in Europa zet zich in datzelfde jaar nog voort. Vanaf 26 oktober 2004 kunnen ook wij Nederlanders nummers beluisteren via iTunes. Andere Europese landen waar iTunes zijn intrede doet zijn: België, Finland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje.

iTunes-16

“Daar gaan we weer. Eerst was er muziek, toen kwamen er tv- programma’s en nu dus films”. Het zijn de woorden die Steve Jobs sprak in september 2006. Nadat in oktober 2005 al gestart was met de verkoop van TV-programma’s vindt er dus wederom een uitbreiding van het assortiment van de iTunes Store plaats. De eerste films die worden aangeboden zijn afkomstig van Disney, Pixar, Touchstone en Miramax. Een nieuwe mijlpaal voor iTunes wordt bereikt in april 2008: Apple heeft met 19% het grootste marktaandeel veroverd in de muziekverkoop. Het is Wal-Mart (15%) die hiermee afzakt naar de tweede plaats, gevolgd door Best-Buy met 13%. De groei is ook terug te zien in de iTunes-bibliotheek; deze bestaat inmiddels uit maar liefst tien miljoen nummers, Tv-programma’s, films, podcasts, spellen en audioboeken.

In november 2010 slaat iTunes (weer) een grote vis aan de haak. Na lang onderhandelen tussen het management van de Beatles en Apple wordt er eindelijk een akkoord bereikt tussen beide partijen. Alle studioalbums van de Engelse band, dertien in totaal, worden hiermee toegevoegd aan het assortiment van de iTunes Store. Het Beatlesrepertoire gaat als warme broodjes over de toonbank. Al in de eerste week werden er al ruim twee miljoen singles en 450.000 albums verkocht. iTunes blijft vervolgens maar groeien en groeien. Binnen een jaar tijd wordt iTunes toegankelijk in 84 extra landen, waaronder bijna heel Zuid Amerika, een flink deel van Azie en grote landen als Rusland en India. De iTunes Store is vanaf dat moment beschikbaar in 119 landen en bovendien vanuit ieder werelddeel (m.u.v. Antarctica) te bezoeken.

itunesbon

We zitten inmiddels in februari 2013 wanneer de iTunes Store een nieuw record vestigt. Het gaat voorbij de grens van 25 miljard verkochte nummers! De iTunes Store is dan goed voor 15.000 verkochte nummers per minuut. Leuk detail is dat Apple de koper van hét nummer dat ervoor zorgt dat het record van 25 miljard bereikt wordt, Phillip Lüpke uit Duitsland, een Beltegoed.nl cadeau doet. Deze iTunes kaart heeft een waarde van maar liefst €10.000! Het gebeurt allemaal enkele maanden voor de tiende verjaardag van iTunes op 28 april 2013. Hiep hiep hoera!

htg-dockplay

Toekomst iTunes

Tot zover het geschiedenislesje. De online muziekdienst van Apple lijkt op basis van het voorgaande een niet te stuiten grootmacht. Toch gaat het de laatste tijd allemaal wat minder crescendo met iTunes, althans dat beweert The Wall Street Journal. De krant komt met cijfers waaruit blijkt dat de verkoop sinds begin 2014 met 13% is teruggelopen. Is de val van het iTunes-imperium dan nabij? Ik denk van niet. Om weer de weg naar boven te vinden nam Apple eind mei Beats Music over voor het astronomische bedrag van 3 miljard dollar. Het plan is naar verluidt om Beats Music te integreren in iOS en iTunes om zo te kunnen concurreren met streamingdiensten als Spotify. Hoe dit exact vormgegeven gaat worden is vandaag de dag nog onduidelijk. Volgens de geruchten zal het resultaat begin volgend jaar gepresenteerd worden. Eén ding heeft mijn verleden met Apple mij in ieder geval geleerd: ze toveren altijd een konijn uit de hoge hoed. Ik wacht gespannen af.


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs