Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

iOS: Blokkeren van in-app aankopen en meer

Door: Ruud Timmermans op 15/01/15 in Apple4Ever, iOS, iTutorial

Het is Apple erom te doen alles zo eenvoudig mogelijk te maken, aan de andere kant verdient Apple ook veel geld omdat het ook zo gemakkelijk gemaakt wordt. Neem nu bijvoorbeeld het AppStore concept. Apple is één van de bedrijven met de meeste gebruikersaccounts waaraan een actieve credit card is aan gekoppeld. Toch heeft Apple een tik op de vingers gehad en moeten ze enkele miljoenen vergoeden aan gebruikers die ongewenste in-app aankopen hebben gedaan.

Zoals iedereen weet kan je een credit card koppelen aan je Apple ID en dat is meteen het meest lucratieve deel van Apple. Het is op deze manier erg gemakkelijk aankopen doen. Wanneer je geen credit card hebt gekoppeld maar enkel gebruik maakt van iTunes / AppStore tegoed dan werkt dit minder omzet verhogend dan wanneer er een credit card is gekoppeld aan een Apple-ID. Wanneer je via een voucher je tegoed opwaardeert dan zie je wat je huidige saldo is en zal je eerder een keuze maken voor één app dan misschien alle twee.

Er zijn ook mensen die beide opties gebruiken. (mijn voorkeur) Het is fijn om zo af en toe toch een voucher te kopen zodat je kan zien wat je uitgeeft. Het is ook goedkoper om gebruik te maken van een iTunes voucher omdat deze regelmatig goedkoper aangeboden worden. Is het tegoed op en wil je toch snel die aanbieding kopen dan heb je altijd nog die credit card achter de hand. Voor diegene die zich in de hand kunnen houden is dit geen enkel probleem.

Er is ook een wat kwetsbare groep die het besef van geld nog niet goed kent en dat zijn de kinderen die zeer vaak met de iPhone en iPad “zoet” gehouden worden. Ook de iPod Touch is heel erg populair onder de groep kinderen / jongeren van 8 tot 16 jaar. Verstandig is om voor deze groep gebruik te maken van de opwaardeer vouchers. Wanneer het tegoed op is dan is het ook op en dan weet men meteen wat ze kunnen doen met het tegoed en hoeveel waarde het heeft.

Ik haat smurfbessen...

In-App aankopen blokkeren:

Je kan natuurlijk de in-app aankopen ook blokkeren voor de kwetsbare groep. Dit is erg handig wanneer je de kleintjes toch wilt laten spelen met je iPhone of iPad. Het meest bekende spelletje waarbij je in-app aankopen kan doen tegen belachelijke prijzen is wel Smurf’ Village maar dit is natuurlijk niet meer de enige. Enkele voorbeelden zijn Paradise Cove, Hay Day, Clash of Clans en noem maar op. Ook de maker King met diverse Saga’s gebruiken in-app aankopen die je moet doen om verder te komen mits je geen Facebook hebt.

Het spel is voor kinderen erg leuk om te spelen maar op een gegeven moment zijn de smurfbessen op en wil je wat sneller en verder in het spel dan heb je deze nodig. Via een in-app aankoop kan je deze smurfbessen kopen. Zoals je hierboven ziet kan de prijs aardig oplopen van een extra portie smurfbessen. Mooi is het wel maar wanneer ze een extra portie kopen blijkt al snel dat ze hier zo doorheen zijn. Het is bekend dat menig ouder is geschrokken van de hoge bedragen die zijn afgeschreven van de credit card.

Blokkeer in-app aankopen

Volg onderstaande stappen om in-app aankopen te blokkeren:

  • Tik op [Instellingen]
  • Kies aan de linkerkant [algemeen]
  • Kies aan de rechterkant [Beperkingen]

Wanneer je beperkingen hebt uitstaan dien je deze aan te zetten. Er zal gevraagd worden om een beperkingen code aan te maken. Je dient dus hier een code te bedenken. Daarna dien je de code te herhalen.

inapp-01

Wanneer je beperkingen hebt geactiveerd kan je nog meer instellen dan alleen in-app aankopen blokkeren. Je kan er namelijk ook voor kiezen dat er niet zomaar nieuwe app’s worden geïnstalleerd Ook op het gebied van leeftijdskeuring kan je een beperking opleggen. Wanneer een game voor 17 jaar of ouder is dan kan je dit ook aangeven door het vinkje uit te zetten.

inapp-02

In de afbeelding hierboven zie je dat het installeren van Apps en kopen vanuit apps is geblokkeerd. Let er wel op dat jij dan ook de code invoert wanneer de kleine niet meekijkt anders heeft deze beperking geen zin;-)


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs