Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

Airport Express

Er zijn tal van handige apps te krijgen voor de meest uiteenlopende dingen. Of het nu om je artistieke kant gaat of om je muzikale kant of simpelweg de socialmedia richting. Er is voor iedereen wel wat te vinden in die gigantische AppStore. Maar wat je ook aan het doen bent een lekker stukje muziek mag niet ontbreken. Nu heb je een aardige collectie op je Mac of PC staan maar deze staat misschien boven op je hobbykamer. Jij zit lekker op de bank beneden een beetje te surfen, twitteren of misschien op Facebook.

Nu is er de Airport Express van Apple. Al jouw muziek op de Mac of PC kan je rechtstreeks via een draadloos netwerk naar je Airport Express streamen. Wanneer je een iPad, iPhone of iPod Touch hebt kan je deze gebruiken als afstandsbediening. Sinds iOS 4.2 kan je ook de muziek rechtstreeks van je iOS device streamen maar dan heb je een beperkte keuze. Denk dat de meeste gebruikers meer muziek op hun Mac of PC hebben staan.

De Airport Express is niet alleen handig om muziek te streamen, je kan er ook een USB printer op aansluiten die je dan in het netwerk kan delen. Of wat dacht je van het bestaande netwerk uit te breiden. Het apparaat is echt handig en je kan deze ook nog eens meenemen.

Muziek streamen vanaf je Mac

Situatie schets:
Alvorens we beginnen met de uitleg is er wel een basis situatie waar we vanuit gaan werken. Er is reeds een draadloos netwerk aanwezig. De router (Time-Capsule) is beveiligd met een WPA2 key. De router staat in de woonkamer die direct in verbinding staat via draad met het internet modem. Vervolgens loopt er een 20 meter kabel door de kamer naar de hobby kamer die is aangesloten op een 8 port switch (10/100/1000). In deze kamer staan ook de computers opgesteld. Er is ook nog een Apple TV aanwezig maar daar komen we later nog op terug.

Opdracht / doel
De bedoeling is dat de muziek die op de Mac staat via de installatie die in de slaapkamer staat afgespeeld kan worden.
 
Uitleg / werkplan
Wanneer je de Airport Express koopt dan dien je deze nog naar je wensen aan te passen. We sluiten de Airport Express eerst aan op het stroom. We openen het Airport-configuratieprogramma op de Mac. Nu zie je in het Airport programma de Airport Express aan de linkerkant verschijnen. Er staat Base Station (e6b50f). Getal tussen haakjes zijn de laatste 6 tekens van het Airport Express ID. Nu gaan we stap voor stap de instellingen doorlopen:
 
 • Het Airport-configuratieprogramma laat het volgende scherm zien zoals hieronder is afgebeeld;
 • We klikken op doorgaan;
 • Het volgende scherm wordt getoond;
 • Er wordt gevraagd om over te schakelen naar een ander draadloos netwerk, in dit geval die van de Airport Express waar we mee bezig zijn;
 • We schakelen over;

 • Nu geven we de Airport Express een naam zodat we deze kunnen herkennen in het netwerk;
 • Daarna moet deze ook nog beveiligd worden anders kan iedereen de gegevens aanpassen;

 • Nu gaan we de Airport Express zo instellen dat deze het huidige netwerk gaat uitbreiden;
 • We kiezen optie 3: Ik wil dat mijn Airport Express verbinding maakt met mijn huidige netwerk;

 • Hier gaan we kiezen voor optie 2, het huidige netwerk willen we uitbreiden;
 • Nu kan je jouw netwerk kiezen in een lijst van gevonden netwerken;
 • In ons voorbeeld kiezen we voor het netwerk Apple Time, zie afbeelding hieronder;

 • Nu kunnen we instellen of we het netwerk willen uitbreiden of dat we een extra netwerk willen aanmaken. Wij kiezen hier voor de eerste optie: namelijk het uitbreiden van het bestaande draadloze netwerk;
 • Nu worden de gegevens vastgelegd en zal de Airport Express opnieuw gestart worden.

Nu kan je de Airport Express vinden iTunes, bekijk de afbeelding hieronder. In ons voorbeeld noemden we de Airport Express Apple 4 Ever!

Er zijn natuurlijk andere configuraties te bedenken. Wanneer j e het stappenplan volgt kan je voor elke gewenste situatie wel een oplossing bedenken. Nu we de Airport Express in iTunes vinden kunnen we deze nu ook vinden op de iPad en elk andere iOS apparaat die Airplay ondersteund.

Veel plezier met de Airport Express.

De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs