Logo

iPad App-Deals

iPhone App-Deals

Mac App-Deals

iPad & iTunes [update]

Er is niets anders in het nieuws dan Apple. Wanneer het gaat over Tablet's, App's en iOS. Je kan elke techsite bezoeken en je vind al snel een bericht over Apple of de producten van Apple. Nu ben je zo nieuwsgierig geworden en wil je dit zelfs eens gaan ondervinden. Wat doet een gebruiker van Apple niet meer overstappen naar een Windows? Waarom kopen zovelen de iPad terwijl we weten dat de iPad zijn beperkingen heeft? Nu, het is allemaal een kwestie van beleving. Je koopt de iPad niet op basis van specificaties maar op basis van beleving het beleven van het apparaat zelf. Wie gaat er straks een Tablet kopen op basis van beleving?? Ik denk dat deze verkoop gebaseerd wordt op specificaties, net zoals we nu al doen met de Laptop en Netbook.

Nu we de iPad hebben gekocht kom je thuis en daar zit je dan! Er staat niets op, wat nu. Hieronder gaan we je proberen op weg te helpen. De meest elementaire stappen gaan we je verklappen. We beginnen met de iPad aan de computer aan te sluiten. We doen alsof je een Mac hebt maar dit mag natuurlijk ook een PC zijn met Windows. Wanneer je de iPad koopt staat er nog niets op. Je begint met het downloaden van de laatste iTunes. Deze kan je hier vinden. Wanneer je deze hebt geïnstalleerd kan je de iPad met een gerust hart aansluiten op de Mac / PC. Het is de eerste keer dus je kan een naam geven aan je iPad zodat deze een persoonlijk tintje krijgt. Wie weet komen er nog meer iPad's in het huishouden, de kans zit er dik in wanneer je met meerdere gezinsleden bent.

Tabblad Overzicht

Wanneer je aan de linkerkant van je iTunes scherm kijkt zie je de iPad met jou naam staan. Klik op deze iPad en je krijgt ongeveer hetzelfde te zien als de afbeelding hieronder.

Nu zie je een opsomming van de iPad. De naam die je hebt gegeven, hoeveel geheugen die heeft, versie iOS en het serienummer als laatste in dit rijtje. Zo kan je meteen zien of je wel de juiste iPad hebt gekregen bij de koop ;-). Nu zal dit niet zo snel verkeerd gaan want niet alleen op de doos staat welk type je hebt maar ook op de iPad zelf.

Het volgende blokje geeft twee mogelijkheden weer. De eerste is [Zoek naar update] deze gebruik je om te kijken of er een update beschikbaar is. De andere optie die wordt gegeven is het herstellen van je iPad. Dit kan een gehele reset zijn of van een bestaande back-up.

De volgende afbeelding laat een 6-tal opties zien:

  1. De eerste is makkelijk voor wanneer je snel een back-up of snel iets wil overzetten. Je kan ervoor kiezen dat iTunes meteen opgestart wordt;
  2. Optie 2 is voor de meeste mensen aangevinkt. De bibliotheek kan behoorlijk groot worden en dat zal problemen geven wanneer dit meer is dan je iPad of iPhone aankan. Wanneer je deze optie aanvinkt heb jezelf de regie in handen. Jij kan dan bepalen voor elke categorie wat jij wil synchroniseren;
  3. Wanneer je ruimte wil besparen heb je de mogelijkheid dit aan te vinken. Er wordt dan geen HD movie naar je iPad verzonden maar een Standaard kwaliteit film. Dit kan veel ruimte schelen. Voorbeeld: Start Trek (10) is 3,95 GB groot dit zou in SD kwaliteit ongeveer 1,5 GB zijn. Wel heb je een beter beeld in HD natuurlijk.
  4. Ook met muziek kan je ruimte besparen door alle nummers naar de 128-kbps standaard te converteren;
  5. Ik heb deze versie uitstaan en ook nu kan ik deze handmatig beheren dus deze optie ontgaat mij even;
  6. Wanneer je met meerdere mensen op een Mac werkt dan kan het misschien handig zijn jouw back-up te beveiligen. Dit kan je dan hier doen. 

Al met al best makkelijk te volgen. Je kan makkelijk in één keer alles naar wens instellen en dan gaan met die banaan 😉 

We hebben de iPad uitgepakt en deze op een Mac / PC aangesloten met daarop de laatste versie van iTunes. Het eerste inleidende scherm hebben we reeds uitgelegd en nu is het tijd om wat dieper in te gaan op de verschillende tabbladen die boven aan het scherm staan. Het leren omgaan en werken met de iPad is vaak helemaal geen probleem. Wel een probleem kan zijn dat je even niet weet waar je wilt beginnen. De iPad heeft meer mogelijkheden dan de standaard opties foto, mail en web.

We gaan proberen aan de hand van de volgende afbeeldingen wat verschillende mogelijkheden door te nemen. Het is beter eerst de basisprincipes uit te leggen alvorens je andere velen mogelijkheden gaat bekijken.

Tabbladen

 

De afbeelding hierboven laat de verschillende tabbladen zien wanneer je de iPad hebt gekoppeld aan je Mac/PC. Eerste tabblad hebben we reeds besproken. Nu gaan we verder met het tweede tabblad info.

Tabblad Info

Wanneer je op het tabblad info klikt krijg je de volgende informatie te zien:

Synchroniseer Adresboek-contacten

We beginnen met het eerste gedeelte bovenaan op dit tabblad. Hier kan je namelijk je contactpersonen synchroniseren naar je iPad. Je kan of alle contactgegevens synchroniseren of je kiest zelf welke groepen je wil synchroniseren met de iPad. De contacten komen dan in je adresboek. Wanneer je op de iPad contacten toevoegt dan zullen deze ook op de Mac verschijnen. Dan heb je onder de geselecteerde groepen nog keuze om contacten die niet aan een groep zijn verbonden deze in een zelfgekozen aparte map te plaatsen op je iPad. Je kan ook nog je contactgegevens synchroniseren met Yahoo!-adresboek. Heb je contactgegevens bij Google dan kan je deze ook synchroniseren.

Wanneer je gebruik maakt van Mobile Me dan kan het zijn dat contactgegevens dubbel in je adresboek komen omdat deze namelijk via de ether met Mobile Me worden gesynchroniseerd als ook rechtstreeks met de Mac waarmee je de iPad synchroniseert. Het is even uitvogelen welke optie het beste voor je werkt. Zoals in het voorbeeld zie je dat alle contactgegevens worden gesynchroniseerd met mijn iPad.

Synchroniseer iCal-agenda's

Dit stukje is beperkt tot de gebruikers met een Mac. Wanneer je namelijk een Mac hebt dan is iCal één van de programma's die standaard op je Mac staan. iCal gebruik je voor je agenda. Je kan heel gemakkelijk al je afspraken plannen alsmede ook je verjaardagen en andere belangrijke data. Meerdere mensen kunnen zelfs gebruik maken van dit programma. Dit programma werkt samen met ook je iPad en je iPhone en iPod Touch. Heb je een Mobile Me account dan kan je ook online je agenda beheren. Alle veranderingen worden dan gesynchroniseerd naar al je apparaten waarop je de agenda raadpleegt.

Je ziet in het voorbeeld dat deze optie bij mij uitstaat. Dit ter voorkoming van allemaal dubbele afspraken en meetings. Ik maak gebruik van Mobile Me, op deze manier worden al mijn agenda punten automatisch gesynchroniseerd. Wanneer ik een bepaald item niet wil delen met de andere apparaten en alleen wil zien op het apparaat waar ik deze invoer dan kan ik dat ook zo instellen.

Synchroniseer Mail-accounts

Ik heb verschillende mail accounts, dit zijn er meer dan doorgaans mensen hebben. Ik heb meerdere website's en wil namelijk de mail van deze verschillende website's gescheiden houden. Ik heb IMAP accounts aangemaakt op mijn iPhone en iPad en alleen de mailaccounts die ik belangrijk genoeg vind aangevinkt om deze accounts ook op mijn iPad en iPhone te hebben. Je ziet welke POP accounts zijn en welke niet. Ik gebruik op mijn mobiele apparaten een IMAP structuur omdat ik dan rechtstreeks verbinding maak met de server. Wanneer ik mailtjes niet belangrijk vind kan ik deze weggooien en zal deze ook niet meer op de andere apparaten verschijnen. Dit heeft als grote voordeel dat ik niet alle mailtjes ontvang op al mijn apparaten. Nadeel is natuurlijk dat wanneer je deze weggooit je hem ook niet meer op andere apparaten binnenkrijgt tenzij je hem in de prullenbak laat staan. Hier dien je dus wel wat voorzichtig mee om te gaan.

Overig en Geavanceerd

Het tabblad overig geeft aan dat je van de Safari webbrowser je ook de bladwijzers kan overnemen. Gebruik je de notities op je iPad dan kan je deze ook synchroniseren met je Mac. Het tabblad geavanceerd is een optie die je tijdelijk gebruikt en niet veel zal gebruiken. Wanneer je één van de opties aanvinkt dan zullen deze op je iPad worden overschreven met de gegevens van de lokale Mac / PC. Dit is eenmalig!

We zijn reeds begonnen aan een reeks tutorials van hoe te beginnen wanneer je de iPad eenmaal hebt gekocht. We gaan nu verder met deel 3. Wanneer je een iPad koopt dan zijn er best veel zaken waar je even moet aan wennen. Het gaat allemaal net even iets anders dan een standaard apparaat zoals een Netbook of een Tablet met Android. De eerste tabbladen zijn reeds beschreven in de volgende artikelen; Deel 1 en Deel 2.

Tabblad Apps

We gaan in dit artikel de volgende onderdelen bespreken: tabblad App's, tabblad Muziek en tabblad Films. Boven staat een afbeelding, hoe het er ongeveer uitziet wanneer je op het tabblad Apps klikt. Globaal ziet het er bij iedereen hetzelfde uit. Onder de kop synchroniseer apps aan de linkerkant staan al jouw applicaties die je hebt gekocht of dan wel gratis hebt gekocht. Dit staat op alfabetische volgorde en je ziet al jouw apps zowel voor de iPhone als voor de iPod Touch en iPad. Je kan vervolgens kiezen welke je wil laten zien door op een andere soort te sorteren. Dit kan je aanpassen boven de kolom apps. Wanneer de app is aangevinkt dan is deze geïnstalleerd op de iPad. Je kan in dit scherm dus kiezen welke apps je op de iPad geïnstalleerd wilt hebben. Nu is dit misschien niet nodig wanneer je een 64GB model hebt maar wanneer je ook films en series op je iPad hebt staan kan het wel eens nodig zijn om een keuze te maken. Sommige spelletjes zijn behoorlijk groot in geheugen.

Wanneer je apps aanvinkt komen deze in een standaard tabblad terecht. Je kan deze natuurlijk verplaatsen. Alle apps op je iPad kan je verplaatsen net zoals je dat ook kan op je iPad zelf. Denk er wel aan dat je bij alle wijzigingen wel deze dient vast te leggen door dit te synchroniseren met je iPad. Je kan een folder aanmaken door met een app op een andere app te gaan staan. Op deze manier wordt er een nieuwe folder gemaakt met deze twee apps. Zoals je ziet in het voorbeeld kan je ook een folder in de dock plaatsen. TIP: zelf heb ik er één gemaakt met de titel Most Used. In deze folder staan de apps die ik het meeste gebruik.

Onder de kolom van de apps staat nog een opmerking: "Synchroniseer nieuwe apps automatisch". Nu kan dit een handige functie zijn. Wanneer je een app via de computer koopt in iTunes dan kan deze, wanneer je de functie aanvinkt, meteen op je iPad geïnstalleerd worden zodra je de iPad aansluit op de computer. Deze functie heeft ook een nadeel. Wanneer je in het bezit bent van een iPhone en een iPad dan kan het zo zijn dat je niet alle programma's op allebei de apparaten geïnstalleerd wilt hebben. Het is dan handig om deze functie niet aan te vinken.  Aan de rechterkant zie je de verdeling zoals je die ziet op je iPad. Linksboven staat de naam van je iPad en aan de rechterkant een opsomming van alle programma's die op je iPad geïnstalleerd zijn.

Het tweede gedeelde van het scherm in dit tabblad geeft de bestandsdeling opties aan. De apps die daar genoemd worden kunnen documenten overzetten van deze computer op je iPad. We nemen als voorbeeld app Keynote. Wanneer je thema's hebt van dit programma, dan kan je deze toevoegen in dit scherm. Alle thema's die je hier toevoegt zijn beschikbaar op de iPad. Heb je de app Pages gekocht dan zie je deze aan de linkerkant in de kolom staan. Wanneer je hier dan op klikt dan zie je de inhoud wat je op de iPad hebt staan aan documenten. Op deze manier kan je via iTunes dus bestanden delen met je iPad. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden die misschien gemakkelijker zijn maar dit is er dus één van.

Tabblad Muziek

Op je iPad kan je net zoals op ieder ander apparaat je muziek collectie plaatsen. Op dit tabblad zie je een overzicht van je bibliotheek op je computer. Je bibliotheek in iTunes omvat alles, hier hebben we het dan alleen over de muziek die je in iTunes hebt geïmporteerd. Wanneer je linksboven een vinkje hebt geplaatst dan zie je daaronder de opties hoe jij de muziek wil synchroniseren op je iPad. Je kan kiezen om je gehele muziekbibliotheek op je iPad te zetten of dat je zelf een selectie wil maken. Denk dat de eerste optie bij veel mensen geen optie zal zijn. Meestal staat er meer muziek op je computer dan je aan geheugen hebt op je iPad. Verder kan je muziekvideo's en gesproken memo's wel of niet synchroniseren en als laatste optie kan je de eventuele vrije ruimte op je iPad automatisch aanvullen met muziek. Denk dat deze laatste optie niet handig is om aan te zetten. Wanneer je nu op je iPad een programma wilt kopen dan heb je daar geen ruimte meer voor. Dus lijkt mij niet handig om deze optie te gebruiken.

Vervolgens zie je aan de linkerkant de afspeellijsten en aan de rechterkant alle artiesten. Wanneer je alles van een artiest over wil zetten op je iPad dan kan je deze aanvinken. Aan de linkerkant kan je de gewenste opties aanvinken die je wilt synchroniseren. Denk dan ook aan je aankopen zoals je aan de linkerkant in ons voorbeeld kan zien. Je kan ook meteen de aankopen overzetten van de andere gebruikers die deze computer delen met hun apparaat.

Wanneer je een artiest aanvinkt dan wordt alle muziek geselecteerd en gesynchroniseerd met je iPad. Dit is niet zo handig als je alleen het laatste album van een artiest wilt overzetten op je iPad. Dan kies je niet voor artiest maar dan zak je iets verder naar beneden in het huidige tabblad en zet je een vinkje bij het juiste album van deze artiest. Wanneer je nu alles van een bepaald genre wilt selecteren dan kan je dat aan de linkerkant doen. Kies je bijvoorbeeld voor Country dan wordt alle muziek die Country als genre heeft gekregen automatisch geselecteerd en vervolgens gesynchroniseerd. Mijn favoriete genre is synthesizer of te wel elektronisch / elektronic. Wanneer ik deze aanvink dan weet ik dat al mijn favorieten worden overgezet. Erg makkelijke opties allemaal.

Tabblad Films

Laatste tabblad die we hier gaan bespreken is Films. Niet iedereen gebruikt zijn iPad om films mee te kijken dus voor de liefhebbers een kleine work-around van de mogelijkheden. Wanneer je op het tabblad Films klikt krijg je meteen een overzicht van alle films en series die je hebt gekocht of hebt geïmporteerd. Wanneer je kijkt naar de afbeelding hieronder zie je linksboven de kop van ook het tabblad Films en aan de rechterkant het aantal films dat op je iPad is geïnstalleerd. Wanneer je een aantal series hebt geripped van je DVD collectie komt elke aflevering van de serie hier ook als film te staan. Wanneer je veel series kijkt wordt dit wel een lange lijst. 

Wanneer je een film importeert in iTunes dan wordt er standaard geen mooie poster bij geplaatst. Wil je een beetje mooi overzicht maken dan dien je dit zelf te doen. Je gaat bij iTunes naar de linkerkant en klikt op films.

Nu zie je een lijst met alle films in je bibliotheek staan.

Wanneer je met de rechtermuis knop klikt op de film kan je de informatie bekijken.

Bij het laatste tabblad kan je een plaatje toevoegen. Dit plaatje wordt dan gebruikt in de bibliotheek als cover.

Het is even wat extra werk maar dan ziet het er wel leuk uit op je iPad wanneer je door de films bladert. Zelf heb ik er aardig wat films opstaan. Ik vind het leuk om in de trein een filmpje of serie te kijken. De reis gaat snel en op deze manier heb ik van niemand last in de trein. Wanneer we terug gaan naar de iPad kan je in dit tabblad de films kiezen die je wilt zien op de iPad. Wil je een film kijken thuis dan kan je nu met iOS 4.3 nu ook de thuisdeling gebruiken. Je kan op deze manier een film kijken die op je computer staat in de iTunes bibliotheek, deze hoef je dan niet eerst te synchroniseren met je iPad.

We zijn gebleven bij het tabblad TV-Shows (TV series). Voordat we wilden verdergaan met dit hoofdstuk was er een probleem van het toevoegen van tv-series aan de bibliotheek van iTunes. Elke serie / aflevering werd geïmporteerd als een film. Wanneer je dan keek bij je films zag je bijvoorbeeld 22 "films" van Glee. Dit is natuurlijk niet zo want het zijn 22 afleveringen van Glee de serie. Ik heb dus eerst gekeken naar een betere oplossing om dit wat strakker erin te krijgen. Wanneer je gebruik maakt van een Apple TV G2 dan is het wel zo mooi wanneer de bibliotheek er wat beter uitziet. Nu zetten we ook afleveringen over op de iPad en dan is het ook mooier wanneer deze netjes op volgorde bij de TV Shows wordt gezet. Het mooiste van dit alles is dat we een oplossing hebben gevonden die ook nog eens alle informatie bij een tv serie / aflevering zet.

Wil je meer weten hoe dit in zijn werk gaat kijk dan eens naar het eerder gepubliceerde artikel op Apple 4 ever: [iTutorial] Drop Video here…films kijken op de iPad / iPhone / Apple TV G2!

Tabblad Tv-programma's / TV-Shows

Het volgende scherm zien we voor ons wanneer je klikt op het tabblad TV Shows.

Je ziet hier de TV serie Falling Skies seizoen 1. De blauwe balletjes aan het begin van elke serie / aflevering heeft een betekenis. Hier kan je aan zien of je de aflevering al gezien hebt of gedeeltelijk. Geheel blauw is dus nog niet bekeken, gedeeltelijk blauw is een deel gekeken en geen balletje is dus reeds bekeken. Wanneer je een aflevering aanvinkt wordt deze naar je iPad gesynchroniseerd waarna deze automatisch in tabblad Tv-programma's komt te staan.

Deze serie is aangekocht middels een US account in de Amerikaanse AppStore. Helaas niet in HD maar ook in Standaard Definition is deze serie goed te bekijken. Wanneer je een serie koopt in de US AppStore kan dit ook rechtstreeks op de iPad. Wel dien je deze nog even aan je Mac te hangen om de serie vervolgens te backuppen. Vanaf iOS 5 hoeft dit niet meer maar vooralsnog is dit nodig.

Tabblad Podcasts

Hier kan je alle Podcasts vinden die je hebt toegevoegd aan je iTunes Bibliotheek. Op zich werkt dit net zoals bij films en series. Je kijkt in de AppStore naar de gratis podcasts en voegt deze toe aan je bibliotheek wanneer je een selectie kan maken wat je op de iPad wilt zetten. Ook de Keynote's van Apple kan je vinden en op je iPad zetten, mocht je deze nog willen terugkijken.

Tabblad Boeken / Books

Hierin kan je alle boeken plaatsen die je in de loop van tijd verzamelt. Nu kan iTunes geen boeken importeren die beschermt zijn maar voor de rest wel. Iedereen heeft wel wat boeken gevonden op internet en deze kan je dus makkelijk toevoegen. Ook strips en andere magazine's in PDF kan je toevoegen aan de bibliotheek. Heb je strips in het .cbz of .cbr formaat dan zijn hiervoor andere app's die deze kunnen lezen. Kijk een naar dit artikel op Apple 4 ever: PDF/Comic Reader Bookman Pro (iPad)

Tabblad Foto's / Photos

Wanneer je werkt met een Mac dan heb je een advantage, een voordeel t.o.v. de Windhoos gebruiker. Je kan namelijk met je Mac 2 programma's koppelen aan je Photos in iTunes.

iPhoto

Aperture

Je kiest een programma waar je mee wilt werken. Voor de meeste onder ons zal dit iPhoto zijn omdat deze standaard op iedere Mac wordt meegeleverd. Wil je meer mogelijkheden en stel je hogere eisen aan je foto's gezien bewerkingsmogelijkheden dan kan je Aperture aankopen voor een bedrag van € 62,99 in de Mac AppStore

Alle foto's kan je importeren in het programma dat je wilt gebruiken en deze kan je helemaal aanpassen. Kies de juiste directory's en maak nieuwe slimme directory's aan. Werken met iPhoto of Aperture heeft nog een andere voordeel. Er worden namelijk 2 extra mappen toegevoegd aan de iPad namelijk gezichten en plaatsen. Maak je nu een foto met een camera die GPS lokaties ondersteund dan kan je deze importeren en zie je in de map [plaatsen] de foto's met daarbij een lokatie waar de foto is gemaakt. Dit is erg leuk en makkelijk ook. De Casio HG20 digitale camera is hiervoor uitermate geschikt!

Wanneer je in iTunes het juiste programma kiest voor de import van foto's dan kan je precies aanvinden welke mappen je wilt synchroniseren naar de iPad. Erg makkelijk en zeer snel want alle foto's worden verkleind naar een juiste maat voor de iPad. Dit doet niets af aan de kwalitiet maar het scheelt wel veel geheugen op deze manier!

Alle Tabbladen zijn nu besproken. Straks wanneer iOS 5 uitkomt zullen er toevoegingen komen! Veel succes en plezier met de iPad!


De logo's en de merk- en productnamen Apple , iPod, iTunes, Macintosh zijn eigendom van Apple
Inhoud: ©2010-2015 Apple4Ever | Thema: NoXqs Labs